fallback

Възможно ли е да има коалиране на широка база и с ГЕРБ?

„Продължаваме промяната” и БСП са принудени да се припознават като бъдещи партньори, посочи политологът проф. Росен Стоянов

11:00 | 11.08.22 г.

„Продължаваме промяната” (ПП) е с потенциал да проведе отново първи разговори за съставяне на правителство, а БСП е една от малките формации, чието оцеляване на политическия пазар зависи от достъпа до власт и това го видяхме в последните месеци. Този коментар за бъдещи коалиции направи в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria проф. Росен Стоянов, политолог и преподавател по политически комуникации в Нов български университет.

„Ръководството на БСП в последните година-две доказа, че постига все по-слаби резултати по време на избори. Конюнктурата ги въведе във властта, опитаха се да извършат определени действия в „своите” министерства, но това доведе след себе си огромни скандали“, посочи той и смята, че „Продължаваме промяната” е необходимо да обсъди всички предложения за евентуално коалиране в много спешен порядък.

По думите му предложението на „Демократична България” е продиктувано от прагматизъм, но и от надеждата, че заедно двете формации ще могат да акумулират по-висок резултат на изборите.

Що се отнася до възможността за сформиране на по-широка коалиция, базирана на евроатлантически ценности и принадлежност, проф. Стоянов потвърди, че с това послание в дневния ред на обществото умело, инженерно е вкарана тази тема и че не е невъзможно на практика да има коалиране на широка база с ГЕРБ.

Политологът прогнозира, че тогава „несъмнено ще имаме стабилно мнозинство в перспектива“. Той очаква, че може да дойде и момент, в който ще има ясно определените проевропейски коалиционни партньори и такива, които са за отмяна на всякакви санкции и за подновяване на разговорите с „Газпром”.

Според проф. Стоянов е особено важно в бъдещата предизборна кампания да познаваме кандидатите, да имаме доверие към тях, за да им делегираме правото да ни управляват.

Политологът е на мнение, че президентът показва „здрава ръка” за справяне с кризите чрез служебното правителство. „Всички знаехме и сме съгласни с факта, че сме и изправени пред не една и две кризи. Силната ръка означава и по-лидерско говорене“, анализира предизборната ситуация Росен Стоянов.

Що се отнася до войната в Украйна, проф. Стоянов смята, че съпричастността към Киев е минала своя пик и влиза в лоното на стандартното боравене с благотворителността, с която са свикнали западните държави. „За да свърши войната, са необходими две условия – желание в тези, които я водят, тя да приключи и дипломация. По друг начин никоя война не е свършила“, заяви той.

Политологът смята, че бъдещето на Украйна минава през присъединяване към ЕС, като в началото вероятно ще се потърси начин за асоцииране.

Постави ли Крим нови условия за разрешаването на военния конфликт? Ще смени ли риториката БСП по време на изборите и как ще ѝ се отрази окопната война между президентството и социалистическата партия? Правят ли крайни изказвания министрите от служебното правителство? Има ли прагматизъм в намеренията за подновяване на разговорите с „Газпром” и може ли те да се окажат препъникамъка между досегашни коалиционни партньори?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Политика виж още