IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Маринов: Някои партии ще правят предизборна кампания с атаки срещу правителството

Правителството няма нито намерение, нито възможност да сключи договор с "Газпром", посочи професорът

16:10 | 16.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор

Правителството не се меси в изборите, за да облагодетелства или да атакува някоя от партиите, участващи в тях. Някои от партиите се опитват да намесят правителството в изборите. Те са решили, че чрез критики и атаки срещу служебното правителството ще могат да си правят предизборната кампания. Това мнение пред Bulgaria ON AIR изрази проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към държавния глава и съветник на премиера Гълъб Донев.

Той поясни, че правителството има за задача да спази закона и да организира честен вот.

"В началото на миналата седмица избухна огромен шум за това как правителството иска да попречи на влизането ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, но всички се изясни и стана ясно, че имаме някои неточности по проекта, който е внесен от предишното правителство. Бяха коригирани. И тези люде млъкнаха. След това си измислиха тезата, че правителството иска да сключва нов договор с "Газпром", имаше дори протести. Стана ясно, че правителството няма нито намерение, нито възможност да го направи", коментира проф. Маринов.

Според него отношенията между политическите партии в предишните два парламента са били скандални и сегашната политическа криза не може да се реши нито на "Дондуков" 1, нито на "Дондуков" 2.

"Партиите са загубили доверие, те са се превърнали в ЕООД-та. Те не могат да убедят гражданите в способността си да управляват. Трябва да бъдат достатъчно честни с избирателите си. Политическото говорене, ако не става въпрос за чиста демагогия, отразява отношението към съществуващите проблеми“, категоричен е професорът.

Александър Маринов напомни, че преди 1-2 години никой не се вълнуваше, че политическото говорене на президента съвпадаше с политическото говорене на десницата или на други политически сили.

За част от хората, които бяха сменени в администрацията, има забележки за работата им.

"Имаше странни изявления, че не е работа на служебния кабинет да решава проблема с газа. Сещате се, ако послушаме такива съвети, къде ще сме след един месец. Има различия за това как да се осигурят необходимите количества газ за страната. Трябва да се намери газ на приемлива цена. Всекидневно се провеждат срещи, обсъждат се различни варианти, предприемат се стъпки, но условията са трудни", коментира той.

Какв и са стратегическите приоритети на служебното правителство и изчерпват ли се те със законопроекти за Плана за възстановяване и устойчивост? Започна ли рамката за Бюджет 2023? Има ли план на "Дондуков" 2 за решение на политическата криза и нестабилността, които обхванаха страната ни през последните две години? 

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още