IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебното правителство си поставя за цел влизане в Шенген до края на годината

България води активен диалог с всички скептични членове на ЕС, коментират от МВнР

16:02 | 25.08.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg
Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg

Автор: Елена Николова, БТА

Амбицията на служебния кабинет е да използва отворената врата за разширяването на Шенгенското пространство и страната ни, ако е възможно, до края на годината да стане негов пълноправен член. Това заяви служебният зам.-министър на външните работи Костадин Коджабашев по време на брифинг в Министерството на външните работи (МВнР).

Той припомни, че България е изпълнила критериите за присъединяването към Шенген още през 2011 година, а готовността на страната ни за членство е многократно потвърждавана от Европейския парламент, Европейската комисия и от Съвета на ЕС.  Присъединяването се оказа не толкова технически, колкото политически въпрос, за което е необходим консенсус, посочи Коджабашев. 

Той отбеляза, че България поддържа активен диалог с всички скептично настроени държави членки и действа проактивно. България и Румъния са поканили на доброволен принцип екип от експерти под координация на Европейската комисия (ЕК), които на място да се запознаят как тези две държави прилагат шенгенското законодателство, заяви Коджабашев и добави, че експертите ще пристигнат в страната ни през септември. 

Шенгенското пространство. Източник: Bloomberg Шенгенското пространство. Източник: Bloomberg

Инициативата е от страна на България, поради твърдения, че страната ни не е била обект на оценки през последните десет години, подчерта той. Коджабашев отбеляза, че една от скептично настроените държави за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство – Дания, вече е дала положителна оценка. Ще предоставим необходимите документи и на останалите скептично настроени държави да преосмислят позицията си и да гласуват „за“ на предстоящия на 15 декември Съвет на ЕС, добави той. 

Предстои България и Румъния да изготвят презентации за степента, в която се прилага шенгенското право. Те ще бъдат представени в началото на следващия месец на държавите членки, каза още Коджабашев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Solar Power то е ясно... но каква му е ползата да се дупи? поне да ни издържат, както се прави с дупещите се, а те само ни ограбват с високи цени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: doba проблем? ти изобщо знаеш ли що е тъй шенген, таварищ? .. иначе е ясно че това е фишек, тия бастуни нищо полезно няма да направят до края на жалкия си мандат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка: Основната цел според доба е да се надупим нанякъде и то най-вече към руските фашинисти :) Истинската цел за мен е да си копаме газ сами в БЪЛГАРИЯ и да слагаме панели наред !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Служебно правительство да не занимается с глупасти, а да делает основна работа за която мьi назначили го - деньги за Газпром да осигурит! Какие там напъни за Шенген можно делат но только за замазяане на очите на просталюдие, сосредотичит надо на основная цель!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
scott
преди 1 година
Почни преговори с "Гъзпром" и ГАРАНТИРАНО НЕМА ВЛИЗАНЕ В ШЕНГЕН.ЕС ше ни навре у *** ***, по скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още