IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебното правителство ще разговаря отново с Швеция за Gripen 

Шведска делегация ще посети страната ни на 20 септември, днес ще има среща с френска, каза военният министър Димитър Стоянов

13:03 | 16.09.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg
Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Служебният кабинет започва преговори с Франция и Швеция за доставка на военни самолети, съобщи военният министър Димитър Стоянов в интервю за БНР.

Така служебното правителство се връща към решението на служебното правителство през 2017 г. (и то назначено от президента Румен Радев) - да се търси закупуване на шведските изтребители Gripen. През 2017 г. такова решение даже бе взето, но след това br отменено от третия кабинет на Бойко Борисов. След това България плати за американски изтребители, които още не са произведени.

„За периода от 2023 до 2025-2026, когато трябва да дойдат и да бъдат въведени в експлоатация първите изтребители F-16, България се нуждае от самолети за ВВС. Наличните МиГ-ове са в края на експлотационните си възможности и се разговаря с Полша за техния ремонт. Разговорите с полската страна са интензивни и обнадеждаващи", заяви Стоянов. Полските представители са поканени да дойдат в България. Има заделени средства - над 40 млн. за закупуването на два двигателя и ремонта на други шест.

За да се запълни празнината във ВВС се търсят и други самолети. „Изпратени са писма до доста страни, има отговори от Франция и Швеция. Френската делегация ще бъде днес в МО, а шведската ще бъде у нас на 20 септември. Чакат се още отговори от САЩ и Израел", заяви военният министър.

„Има сключен меморандум между "Терем" и украинската страна за ремонт на бронетанкова техника, но към момента няма постъпила такава заявка“, съобщи още Стоянов.

По отношение на износа на оръжие той потвърди позицията си, че „не трябва да бъде предавано тежко въоръжение, Българската армия не разполага с излишно такова". Министърът на отбраната Димитър Стоянов представя на 10 август 2022 г. приоритетите в своята работа и екипа си. Снимка: БГНЕС/СПАСИЯНА СЕРГИЕВА Министърът на отбраната Димитър Стоянов представя на 10 август 2022 г. приоритетите в своята работа и екипа си. Снимка: БГНЕС/СПАСИЯНА СЕРГИЕВА

 „Няма оръжие, което се изнася и което се предава от Българската армия по договори към други страни. Това, което се произвежда във военно-промишления комплекс, то се изнася и държавата печели", обясни Стоянов.

Във връзка с критиките, че зад служебното правителство стоят политически сили, които са на позиция да не се оказва военна помощ на Украйна и да не се противодейства на интересите на Русия, Стоянов отговори с обяснението, че „има решение на НС, с което не се позволява износът на въоръжение към Украйна. Не стоят политически сили, а стои решението на Народното събрание – да се окаже единствено военно-техническа помощ“.  

По казуса с граничната охрана заради мигрантския натиск министър Стоянов изтъкна, че никога досега не е имало толкова армия по границата.

"Нашите функции не са полицейски. Ние имаме патрулни функции, те се изпълняват съвместно с "Гранична полиция". Можем да гоним и залавяме емигранти с "Военна полиция".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... yandex --> Капитан Александър Велинов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
До: zelka007Ти добре ли си? За две години най-много да са се научили как се вдига самолета :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
При условие, че вече имаме обучени пилоти за Ф16-ките в БГ ... :))) ... Тия са за (цензура) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Ахаххаххахххаххаа ... Резидента Рубльов ... Пххахххахаа ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още