IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

77% от българите искат от новата власт поносими цени на газа, тока и горивата

Две трети от запитаните очакват мерки срещу обедняването, сочи проучване на „Тренд”

11:30 | 20.09.22 г. 5
Снимка: Getty
Снимка: Getty

77% от българите искат от новото Народно събрание и следващото редовно правителство мерки, които да осигурят поносими цени на газа, тока и горивата. 75% очакват мерки срещу обедняването. Това сочат резултатите от национално представително проучване на изследователския център „Тренд”, направено по поръчка на „24 часа”.

Борбата с корупцията - тема, която доминираше предишните три парламентарни вота през 2021 г., е важна за 43% от анкетираните. Те смятат, че е много важно следващото управление да се бори с корупцията и да реформира съдебната система. Подобряването на здравеопазването е тема номер едно за 21% от анкетираните. Почти толкова - 20%, са тези, които настояват приоритет да е осигуряването на енергийна независимост на България от Русия

Шесто място в списъка на избирателите с най-неотложни задачи за следващото управление е да преодоляват разделението в обществото - 16%. По 9% събират две теми: подобряването на образованието; специалният фокус върху продължаване на евро-атлантическата интеграция чрез приемане на България в Шенген и влизането ни в еврозоната.

Борбата с климатичните промени е основен приоритет за 4% от анкетираните, а специалното внимание върху правата на малцинствата и индивидуалните свободи - за 3%.

Агенцията задава и няколко въпроса, които да очертаят какъв е предпочитаният от избирателите профил на политиците по осите леви - десни; силни лидери - консенсусни лидери; млади и нови лица - по-опитни. 21% вярват на десни политици, 14% на леви, а за близо половината - 48% от анкетираните, идеологическият уклон няма значение.

40% от участниците се доверяват на по-зрели и с опит в управлението политици, а 25% изискват да са млади и нови лица. За една четвърт от анкетираните възрастта не е определяща за доверието им характеристика.

31% очакват по-скоро политици от консенсусния профил, а 43% - силни лидери. В това отношение са по-малко отговорите няма значение - 18%, и не мога да преценя - 8%.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа", посветено на политическите и социалните нагласи. Изследването е реализирано в периода между 15 и 22 август 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”  сред 1007 души на възраст над 18 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
Искат, ама няма. "Устойчивостта" иска жертви, като скъпи и дефицитни горива. Който иска евтино, да опъва слънчаците и да чака слънцето да му приготви ядене :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
народа пак си иска някой да го уножда, да се "грижи" и да го "оправя" ! 33-та година от падането на татиларизма, а ние още не сме научили както е това нещо демокрация и как да я ползваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 1 година
77% от българите пак ще гласуват за нови измамни тиквони и ще видят "поносими цени на газа, тока и горивата" през крив макарон. Ама на вдлъбната глава, краката патят! След 33 години "демо"крация сме на дъното и изправени пред пълно физическо заличаване. Вдлъбнат народ - слаба и бедна държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
andy
преди 1 година
До: SadНа прага на идващата стагфлация, какви са ходовете пред централните банки?! Имат ли изобщо някакъв полезен ход с лихвите?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Sad
преди 1 година
Те българите може да искат, но БНБ все още държи основната лихва на 0%. Уж сме във валутен борд, но реално БНБ не следва лихвената политика на ЕЦБ и до момента изобщо не е повишила лихвата. После всички се оплаквали, че у нас инфлацията била по-висока от тази в ЕС ... Е да ама там вдигнаха лихвата, а тук у нас не. Но това не се говори, нали? Защо не го пише по икономическите новини и се премълчава с широко затворени очи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още