IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България получава над 92 млн. швейцарски франка по нова програма

Основен фокус ще бъдат инициативи в сферата на образованието, културата и околната среда

16:42 | 20.09.22 г.
Снимка: МС
Снимка: МС

България получава 92,5 млн. швейцарски франка по швейцарско-българска програма за сътрудничество.

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и посланикът на Швейцария в България Реймунд Фурер подписаха Рамково споразумение между правителството на България и Федералния съвет на Швейцария за изпълнението на Втори швейцарски принос към избрани държави членки на ЕС за намаляване на икономическите и социалните различия в ЕС.

Целта на тази швейцарска подкрепа е да допринесе за намаляване на икономическите и социалните различия в рамките на ЕС и в България, като надгражда и укрепва двустранните отношения между Швейцария и ЕС, съобщават от пресслужбата на вицепремиера.

Основен фокус на новата швейцарско-българска програма за сътрудничество ще бъдат инициативи в сферата на образованието, културата и околната среда.

България е първата държава, която подписва споразумението от общо 12 държави, които водят преговори.

Швейцарската финансова помощ в размер от 92,5 млн. швейцарски франка ще допълва изпълнението на националните политики в областите: дуално професионално образование и обучение, научни изследвания и иновации, сигурност и миграция, околна среда, социална политика и гражданското общество, без да е налице припокриване на финансирането от други финансови източници. 

Швейцария предоставя тази кохезионна помощ на България за периода до края на 2029 г. за изпълнение на девет програми, за всяка от които ще бъде подписано отделно програмно споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още