IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дори и Ердоган започна да се подиграва на Великобритания заради паунда

„Паундът се взриви“, каза той по време на излъчвано по телевизията събитие в Анкара

13:48 | 30.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Турският президент Реджеп Ердоган стана свидетел на 50% спад в стойността на лирата през последната година, но това не го спря да даде думата си по отношение на срива на паунда, съобщава Bloomberg.

„Паундът се взриви“, каза той по време на излъчвано по телевизията събитие в Анкара.

Британският премиер Лиз Тръс вече бе критикувана от страна на Международния валутен фонд (МВФ), Moody’s Investors Service и редица международни икономики тази седмица, след като мащабната ѝ програма за данъчни съкращения изплаши инвеститорите. Това изпрати цената на валутата до рекордно дъно спрямо долара и увеличи поевтиняването за последните 12 месеца до 19%.

Тръс може и да се гордее, че е обърнала гръб на съветите на икономистите с т.нар. традиционни виждания, но може би трябва да погледне случващото се в Турция. Турският президент настоява, че по-ниските лихвени проценти могат да помогнат в борбата с инфлацията, въпреки че цените у дома скочиха с 80% за последната година.

„Те се хвалеха за паунда и това каква стойност имат спрямо това и онова“, каза Ердоган. „Но получихме новините, че са се взривили“, допълни той.

В същото време в петък турската лира продължава да поевтинява, след като по-рано Ердоган призова за едноцифрени лихвени проценти до края на годината от 12% в момента с довода, че това ще забави инфлацията. Това задълбочи опасенията за подхода на правителството към паричната политика във времена на трудности за международните пазари.

Въпреки всичко обаче турската валута все пак се представя по-добре от паунда, откакто Тръс пое поста преди по-малко от месец. Турската валута се представя по-добре от паунда, откакто Лиз Тръс пое поста на премиер преди по-малко от месец. Графика: Bloomberg Турската валута се представя по-добре от паунда, откакто Лиз Тръс пое поста на премиер преди по-малко от месец. Графика: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcreten
преди 1 година
Ми хайде, що не купува паунд с турски лири? Оф вярно, те турските паднаха с 80%, паунда само с 19%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още