IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри програма за 100 млн. евро в помощ на административния капацитет у нас

Със средствата трябва да се повиши ефективността на усвояване на средствата от Европейския съюз в процеса на кохезия

11:41 | 06.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) одобри програмата за техническа помощ за укрепване на административния капацитет в България за управление на средствата от ЕС за периода 2021-2027 г, съобщават от представителството на Комисията в България.

Одобрената програма „Техническа помощ“ е на стойност над 100 млн. евро. Инвестициите се насочват към укрепването на административния капацитет на националните органи, бенефициентите и партньорите по програмата. Поставен е акцент върху засилването на партньорството между заинтересованите страни като основен принцип за повишаване на ефективността на усвояването на средствата от ЕС в България.

Програмата ще подкрепя и действия за оптимизиране на функционирането на системата за управление и контрол, по-специално на вътрешния контрол, както е определено в Националната стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на ЕС за периода 2027-2021 г. 

Финансираната по програмата Академия за фондовете на ЕС ще даде възможност на служителите на националните органи, регионалните и местните участници и организациите, изпълняващи финансови инструменти, да повишат знанията си в междусекторни области чрез обучения, работа в мрежи, споделяне на добри практики и научени уроци.

Общините ще имат възможност допълнително да укрепят капацитета си в областта на стратегическото планиране, градското развитие, обществените поръчки, да получат експертна подкрепа за подготовката и изпълнението на проекти.

Мерките за по-нататъшно развитие на информационната система за управление на средствата от ЕС в България (ИСУН) ще бъдат подкрепени като основен инструмент за събиране, обобщаване и анализиране на данни. 

Развитието на култура за извършване на оценки в публичната администрация, включително обмен на знания и сътрудничеството с академичните среди, ще бъде ускорено с подкрепата на програмата. 

Прозрачността и видимостта на финансираните от ЕС дейности ще бъдат осигурени чрез мерки и пряко участие на мрежата от 27 Областни информационни центъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още