IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПП оттегля кандидатурата на Никола Минчев за председател на Народното събрание

Според Асен Василев това решение показва, че "Продължаваме промяната" е конструктивна опозиция

22:16 | 19.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

„Продължаваме промяната“ реши, че на утрешното гласуване за председател на Народното събрание няма да издигне своя кандидат Никола Минчев, а ще „остави на другите парламентарни групи да издигнат свои. Това стана ясно от извънреден брифинг на ПП.

Решението е свързано с обвинението, че от ПП пречат на възможността да се избере председател, обясни Андрей Гюров. То е взето след събиране на парламентарната група на „Продължаваме промяната“, проведено след спирането на днешното заседание.

„В този силно фрагментиран и поляризиран парламент ние дадохме шанс на всички парламентарни групи да се обединят около най-достойния кандидат, издигнат от ПП, господин Никола Минчев. Във втория рунд на гласуването той спечели най-много гласове от предложените кандидати. Въпреки всичко не можахме да излъчим председател на парламента днес“, коментира Андрей Гюров.

По думите на Асен Василев ходът показва, че „Продължаваме промяната“ е в ролята на конструктивна опозиция. „Ние ще гласуваме като една опозиция – против кандидата на политическа партия ГЕРБ. Продължава заседанието на групите. Да видим дали ще подкрепим кандидат на някоя друга политическа партия“, обясни той.

Василев коментира, че внесеният през юни вот на недоверие към правителството, който доведе до свалянето му и до спиране работата на парламента, показва „напълно безотговорно“ поведение от ГЕРБ. „Това, което виждаме в момента, е, че те нямат никакъв план как да управляват страната. Те изпълниха един план да разрушат толкова трудно сглобено правителство, без да имат план какво да предложат на българските граждани като алтернатива“.

„Сглобяването на правителство в такъв фрагментиран парламент, вече четвърти, е много тежка и трудна задача“, коментира Василев. "Към момента ние не смятаме, че можем да продължим по този начин и да вкараме страната в конституционна криза. Затова даваме стъпка назад, въпреки че смятаме, че господин Минчев е най-достойният да води това Народно събрание.“

Василев изтъкна, че според ПП ротационно председателство на парламента ще е силно неефективно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: khao оказах се прав... от сутринта Гербиджите пищят на умряло :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 1 година
добър ход! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още