IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джорджа Мелони е готова да сформира следващото правителство в Италия

Правителството на лидерката на "Италиански братя" може да положи клетва още през уикенда

17:38 | 21.10.22 г.
Джорджа Мелони и Силвио Берлускони говорят пред журналисти след срещата си с президента Серджо Матарела в петък. Снимка: EPA/БГНЕС
Джорджа Мелони и Силвио Берлускони говорят пред журналисти след срещата си с президента Серджо Матарела в петък. Снимка: EPA/БГНЕС

Джорджа Мелони уведоми президента на Италия, че дясната ѝ коалиция е обединени и готова да сформира правителство с нея като премиер след дни на вътрешни противоречия в съюза за разпределението на постовете в кабинета, пише Financial Times.

Мелони и съюзниците ѝ на изборите Матео Салвини, лидер на „Лига“, и Силвио Берлускони, начело на „Форца Италия, се срещнаха с президента Серджо Матарела в петък сутринта, за да проведат официални консултации след категоричната им победа на предсрочните избори миналия месец.

„Готови сме да дадем на страната правителство възможно най-скоро“, коментира Мелони след срещата, като посочи „неотложните проблеми“, пред които е изправена Италия.

Мелони, която е лидер на партия „Италиански братя“, заяви, че коалицията ѝ „предлага единодушно мен като човека, отговорен за сформиране на правителството“, с което тя е напът да стане първата жена премиер на Италия, откакто страната се обедини през 1871 г.

Срещата с Матарела беше необичайно кратка, като продължи само 11 минути, съобщават италианските осведомителни агенции. Кабинетът на Матарела съобщи, че Мелони ще се срещне отново с президента в петък следобед, когато се очаква официално да бъде поканена да сформира правителство.

Представеният от коалицията обединен фронт следва дни на драма, която според анализатори е била предизвикана от невъзможността на бившия премиер Берлускони да осигури ключови позиции за негови лоялисти.

Когато новият парламент беше свикан за първи път миналата седмица, Берлускони беше видян да стиска бележка, в която Мелони е определена като „инатлива, високомерна, арогантна и нахална“ и като „човек, с когото не можеш да излезеш на глава“.

Но дори след като снимка с бележката беше публикувана във водещ вестник, Мелони остана невъзмутима, като заяви пред репортери, че авторите ѝ “са забравили да добавят още нещо – не се поддавам на изнудване“.

След това Мелони трябваше да публикува съобщение, в което заяви, че подкрепата за Европа и НАТО ще бъде „крайъгълен камък“ за правителството ѝ след изтичането на аудиозаписи на Берлускони, в които той заявява пред депутати от партията си, че президентът Володимир Зеленски е виновен за нашествието на Русия в Украйна и потвърждава приятелството си с Владимир Путин.

Тя заяви, че всеки, който не е съгласен с нейната проевропейска и пронатовска ориентация „не може да бъде част от правителството, дори това да означава, че няма да сформираме правителство“.

Берлускони и Салвини запазиха мълчание след срещата с Матарела. В публикации в социалните мрежи по-рано днес Берлускони заяви, че десницата ще сформира „сплотено правителство“, а Салвини допълни, че „няма търпение думите да се превърнат в дела“.

Новото правителство може да положи клетва през уикенда и ще бъде най-дясната администрация в Италия от Втората световна война насам, отбелязва Ройтерс.

Това ще бъде също така 68-ото правителство на Италия от 1946 г. насам и то е изправено пред страховити предизвикателства, включително задаваща се рецесия и растящи цени на енергията, както и постигане на единен фронт в реакцията му към войната в Украйна.

Дясната ръка на Берлускони във „Форца Италия“ Антонио Таяни се очаква да бъде следващият външен министър на страната. Той пътува до Брюксел в четвъртък за разговори със съюзниците от ЕС и ги увери, че партията му осъжда „неприемливото“ нашествие на Русия в Украйна.

Ключовото министерство на икономиката се очаква да бъде поверено на Джанкарло Джорджети, заместник-председател на „Лига“ и министър на индустрията в отиващото си правителство на националното единство на Марио Драги.

Мелони трябва да произнесе първата си реч пред парламента идната седмица и да спечели вот на доверие в двете камари, преди да бъдат изпълнени всички формалности и да започне да управлява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още