IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соломон Паси: Мисията ни е по средата между "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно"

Започна първата среща на контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, с представители на ГЕРБ-СДС

10:45 | 22.10.22 г. 2
Соломон Паси и Росен Плевнелиев. БГНЕС/Владислава Григорова
Соломон Паси и Росен Плевнелиев. БГНЕС/Владислава Григорова

"Бих определил нашата мисия като нещо по средата между "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно", коментира пред журналисти в парламента преди първата среща на контактната група в Народното събрание Соломон Паси, цитиран от БТА.

Той и Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г., днес започват разговори с парламентарни формации в опит на търсене на общи точки между политическите сили в 48-ия парламент. Идеята за контактната група беше на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Росен Плевнелиев посочи, че целта е да се търси решение по национални приоритети, които да бъдат заложени в дневния ред на Народното събрание. Оценяваме като изключително критична, високо рискова днес ситуацията в България и региона, трябват работещи институции и решения, смята той. 

Ние с д-р Паси, посочи Плевнелиев, се нагърбихме с нелеката задача да накараме политическите партии да излязат от окопите, да си говорят, да търсят заедно съгласие. Това, подчерта той, не означава, че говорим за каквото и да било създаване на коалиция, напротив - по най-прагматичния начин едно по едно, ще минем по един много дълъг лист с приоритети, които са неотложни. 

"Нямаме его, изхождаме от съображенията, че трябва да се работи за работещи институции", изтъкна той.

Приоритетите са свързани с интегриране в Шенген, превъоръжаване на Българската армия, с Плана за възстановяване и устойчивост, борбата с корупцията. Ще питаме всички партии дали са готови да търсят решение по тези приоритети и ако са, дали са готови с чийто и да е мандат да поемат отговорносот за съставяне на правителство, поясни Росен Плевнелиев. 

На първата среща на контактната група с представители на ГЕРБ-СДС в сградата на Народното събрание дойдоха председателят на групата Десислава Атанасова и заместник-председателите на ГЕРБ Томислав Дончев и Даниел Митов.

От ляво надясно: Томислав Дончев, Десислава Атанасова, Росен Плевнелиев, Соломон Паси, Даниел Митов. Снимка: БГНЕС/Владислава Григорова От ляво надясно: Томислав Дончев, Десислава Атанасова, Росен Плевнелиев, Соломон Паси, Даниел Митов. Снимка: БГНЕС/Владислава Григорова

Десислава Атанасова посочи, че срещите на контактната група са част от търсенето на начин за диалог между политическите сили в една твърде сложна ситуация на кризи, пред която е изправена държавата. Символно е, че тези срещи се провеждат в сградата на българския парламент, защото, ако се абстрахираме, че вече е клише "Съединението прави силата", е редно сега да покажем силата на съединението, да загърбим политическите си пристрастия и да търсим диалог, коментира тя.

Атанасова благодари на Плевнелиев и Паси, че са се ангажирали с тази кауза, защото в момента по-важно от каузата България нищо друго не стои пред политиците.

По-късно днес ще е срещата и с "Български възход".

В понеделник предстои среща с ДПС, очаква се реакцията на "Демократична България". Писмен отказ има от "Продължаваме Промяната" и "БСП за България".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 22.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Аре думаната, *** мошенгии! Две отвратителни муцуни искат да посредничат на други малко по-отвратителни муцуни. Друм бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
Иван Митев
преди 1 година
Политиците запазват създаващия щети метод за държавни финанси. Щетите от държавната финансова грешка подсигурява провалът на правителството.Възможна е полезна промяна. Подобреният метод за държавни финанси създава възможност за устойчиво развитие на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още