IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайнодясната партия на Марин льо Пен избра нов председател

Жордан Бардела спечели вота с огромна преднина

15:37 | 05.11.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Крайнодясната френска партия Rassemblement National (RN) избра Жордан Бардела за новия си председател в събота, като 27-годишният член на Европейския парламент получи силна подкрепа, наследявайки поста от Марин льо Пен, предава Ройтерс.

Бардела, който бе временен президент от една година насам, спечели почти 85% от гласовете на членовете на партията срещу 15% за неговия съперник Луис Алио, който е бивш партньор на Льо Пен.

Това е първият път, когато партията ще бъде воден от някой, който не е член на семейство Льо Пен.

Марин льо Пен, която отслаби някои от антиимигрантските и евроскептични политики на партията, се оттегли от ръководната структура на RN през 2021 г. преди неуспешната си кандидатура за президент на тазгодишните избори, които бяха спечелени от президента Еманюел Макрон.

„Не напускам RN, за да си почивам. Ще бъде там, където страната се нуждае от мен“, каза Льо Пен в събота на конгреса на партията. До голяма степен се очаква тя отново да се кандидатира за президент на изборите през 2027 г.

Бардела, който идва от труден квартал на работническа класа, заяви, че ще продължи усилията ѝ да привлече избиратели отвъд крайнодясното ядро на партията.

Бардела заяви за Ройтерс миналата седмица, че фактът, че някой извън семейство Льо Пен може да бъде председател на RN, представлява „малка културна революция“.

Бившата партия „Национален фронт“ бе основана през 1972 г. от бащата на Марин – Жан-Мари льо Пен.

Бардела се превърна в един от най-разпознаваемите защитници на льо Пен във френските медии. Бързият му ум и бруталните реплики го направиха застрашителен противник на министрите и депутатите на Макрон в телевизионни предавания.

Любител на бокса, израснал в социално жилище в покрайнините на Париж, Бардела бързо се издигна в партийните редици. През 2019 г. той поведе кампанията ѝ за европейски избори, когато партията надви центристката партия на Макрон.

Бардела поема поста, след като в петък френският президент намали заплащането на крайнодесния депутат и временно му забрани достъпа до залата, след като извика „Прибери се в Африка!“, докато чернокож депутат говореше пред парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 05.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още