IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборният кодекс е залог за коалиция между "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" с БСП

Хартиената бюлетина и премахването на район "Чужбина" скараха депутатите в пленарната зала

13:47 | 17.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" предупредиха БСП, че няма да влизат в коалиционни преговори, ако депутатите ѝ подкрепят в зала спорните промени в Изборния кодекс. Това стана в съвместно изявление пред медиите в Народното събрание на двете формации, предаде БТА.

Още сутринта започна спорът в пленарната зала с декларация на парламентарната група на "Продължаваме Промяната", прочетена от председателя Андрей Гюров, срещу гласуваните снощи от правната комисия промени в изборното законодателство, които връщат хартиената бюлетина и премахват район "Чужбина".

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ настоя за наказания заради обида и квалификации към партиите, а депутатите на "Продължаваме Промяната" напуснаха пленарната зала.

Депутатите отмениха и насрочената за днес среща с ДПС за бюджета.

След консултации на групите на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" Кирил Петков обяви на брифинг, че правната парламентарна комисия снощи е извършила „предателство срещу честния вот на българските граждани“.

„Реално, коментира той, "хартиената коалиция" ГЕРБ-БСП-ДПС казаха на българите в България "ние ще решаваме вместо вас", а на българите в чужбина - "не се интересуваме от вас", коментира Петков.

Той е категоричен, че ако решенията на правната комисия се гласуват и в зала, партията му няма да влиза в коалиционни преговори с БСП, независимо в кой мандат.

 „Те имат избор, решението е тяхно, предупреди Петков. – Ако решат да подкрепят промените и в залата, те заявяват ясно на своите избиратели - "ние се връщаме трайно и обратно в статуквото, там, където цари задкулисието“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още