fallback

Европейският парламент призна Русия за страна, спонсорираща тероризъм

Български евродепутати гласуваха против резолюцията

14:45 | 23.11.22 г. 29

Европейският парламент прие резолюция, с която признава Русия за страна, спонсорираща тероризма, става ясно от съобщение на институцията. Преди решението Русия беше определена като терористична държава от Пленарната асамблея на Съвета на Европа и от Пленарната асамблея на НАТО.

Решението беше прието с голямо мнозинство - 494 гласа "за" и 58 "против", а 44-ма депутати се въздържаха при гласуването. Сред гласувалите против са и българските представители в Европейския парламент Сергей Станишев, Иво Христов, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Елена Йончева, е видно още от сайта на институцията.

От началото на октомври Москва започна масирани атаки срещу обекти на гражданската инфраструкутра в Украйна. По последни данни на властите в страната към 50% от енергийните съоръжения са повредени. В своята резолюция европейските депутати подчертават, че умишлените атаки и жестокости, извършени от руските сили и техните подставени лица срещу цивилни в Украйна, унищожаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право се равняват на терористични актове и представляват военни престъпления.

По време на дискусиите в пленарната зала за резолюцията европейски депутати призоваха ЕС да включи паравоенната организация "Вагнер" и 141-ти специален моторизиран полк, известен като "кадировците", както и други въоръжени групировки, финансирани от Русия в списъка с терористични организации.

Със своята резолюция ЕП призовава за по-голяма изолация на Москва в международен план, включително и повдига въпроса за членството на страната в Съвета за сигурност на ООН, а контактите на ЕС с официални руски лица - сведени до минимум.

Европейските депутати настояват и за още санкции срещу режима на Владимир Путин и поискаха от членовете на общността да следят за заобикаляне на съществуващите ограничения. Досега страните от ЕС приеха осем пакета със санкции, сред които и петролно ембарго, което трябва да влезе в сила от 5 декември.

Заради войната, която Москва започна в Украйна, ЕС извади от SWIFT повечето руски банки, замрази руски активи и наложи санкции срещу редица олигарси и близки до режима в Кремъл лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:28 | 23.11.22 г.
fallback
Още от Политика виж още