IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия и Косово постигнаха сделка за автомобилните номера

Белград ще спре да издава регистрационни табели, които се отнасят до косовски градове, а Прищина няма да предприема допълнителни мерки

07:21 | 24.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/DJORDJE SAVIC
Снимка: EPA/DJORDJE SAVIC

Преговарящите постигнаха компромис в рамките на конфликта между Сърбия и Косово относно използването на незаконни сръбски регистрационни табели.

„Имаме сделка!", написа ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел в Twitter след организираните от ЕС преговори в Брюксел. Той заяви, че главните преговарящи на Косово и Сърбия са се договорили за мерки под надзора на ЕС, за да се избегне по-нататъшна ескалация, предава DPA.

От публикация на косовския президент Вьоса Османи в Twitter се разбра и че посланикът на Съединените щати и американското правителство са изиграли ключова роля в постигането на договорка. 

Според Борел Сърбия ще спре да издава регистрационни табели, които се отнасят до косовски градове, а Косово няма да предприема допълнителни мерки, свързани с пререгистрацията на превозни средства със стари сръбски регистрационни табели. Това означава, че Прищина спира да налага глоби или се отказва да обявява всички "сръбски" табели за невалидни след няколко месеца. Мнозинството косовски сърби - живеещи предимно на север - ползват такива табели, но властите в Прищина искат да ги сменят. Начинът на смяна, планиран от Косово обаче, повиши неколкократно напрежението в последната година.

През следващите няколко дни Борел ще покани страните, за да обсъдят следващите стъпки. Според него целта е и да се представят резултати до следващата среща на Специалната група за нормализация с Косово и следващото обновяване на информацията по Глава 35 ("Разни"). Това означава, че ЕС изразява готовност да обвърже успеха на сделката с напредък в евроинтеграцията на двете държави.

Неотдавна косовското правителство отложи налагането на планираните глоби за използването на незаконни сръбски регистрационни табели. Почти всички етнически сърби в компактния сръбски селищен район в Северно Косово използват регистрационни табели от 1999 г., въпреки че те не са валидни от 1 ноември. По това време регионът все още принадлежеше на Сърбия. В отказа си да ги сменят те са подкрепяни от сръбското правителство, което не признава независимостта на Косово, съществуваща от 2008 г. насам. Някои държави от ЕС, като Испания и Гърция, също не смятат Косово за независима държава.

Балканската страна, чиято територия някога е принадлежала на Сърбия, днес е населена почти изцяло с албанци. Конфликтът за регистрационните номера на автомобилите разпали напрежението между Белград и Прищина. В знак на протест срещу регламента почти всички косовски полицаи от сръбски произход подадоха оставки още в началото на месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
Това което се случи с Косово е абсолютно незаконно. Било населено основно с Албанци и за това се отделя като държава.... Все едно тук в Кърджали като е населено основно с Турци, да се отдели като държава.Това е новия световен ред. Игра на интереси. Защо по същата логика Каталуния не може да се отдели от Испания? Както и Шотландия от техните Васали? Извинете, те са Велики сили и там демократичния подход е друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още