IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са тези „Граждани на райха" и колко опасни са?

Те са радикални и склонни към насилие - членовете на движението, което се опита да осъществи преврат във федералната република 

08:15 | 08.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Митинг на представители на дясната организация. Снимка; ЕРА
Митинг на представители на дясната организация. Снимка; ЕРА

Томас Халденванг не издава заповед за „Свободно“ дори след мащабната акция срещу заподозрените „граждани на Райха". „Сцената продължава да бъде много активна и динамична, а през изминалата година отново получи значителен приток", казва председателят на Службата за защита на конституцията. Представеният през юни доклад за защитата на конституцията от 2021 г. вече отбелязва рязко увеличение на криминалните и насилствените престъпления, извършени от „граждани на Райха" и „самоуправници". Броят им цяло също е нараснал - от 20 000 на 21 000 души. 2100 от тях се смятат за готови за насилие.

Според доклада на Федералната служба за защита на конституцията увеличението се дължи главно на протестите срещу мерките заради коронавируса. Гражданите на Райха отхвърлят наложените от държавата правила още преди пандемията: В основата на тяхната идеология е твърдението, че Федералната република няма правно основание и че в действителност Германският райх продължава да съществува.

Кои са те? 

Те вярват, че Германия все още представлява окупирана от западните съюзници територия, управлявана от чужди сили. За тях все още са валидни границите на Третия райх от 1937 година. 

Тъй наречените „Граждани на райха" засипват германските власти със съдебни искове и показват склонност към насилие. Това са малки групи и отделни граждани, основно от провинциите Бранденбург, Мекленбург-Предна Померания и Бавария. Те не признават Федералната република и държавните ѝ органи за правоприемник, отказват да плащат данъци и провъзгласяват свои собствени „държавни територии", които наричат „Втори германски райх", „Свободна държава Прусия" или „Княжество Германия", пише в свой анализ Deutsche Welle. 

Последователите на движението дори си набавят „лични документи" - паспорти и шофьорски книжки - издавани от въпросните „държавни територии". Флагчета и тениски също се предлагат - с рекламна цел. Тях изобщо не ги интересува, че всичко това е незаконно, или пък че движението им не е признато от германските власти.  В интернет те декларират, че ще продължат своята „борба срещу Федералната република".

Само ненормалници ли са?

По данни на някои от регионалните бюра на Службата за защита на конституцията (вътрешното разузнаване) „Граждани на райха" има хиляди свои последователи. В Бранденбург, например,  членовете на движението са между 150 и 200 души. Повечето от тях са мъже над 50-годишна възраст и произхождат от долните социални слоеве на обществото. Сред привържениците на движението има и много десни популисти, хора с антисемитски и нацистки възгледи. Един съдия от Саксония-Анхалт ги нарече „разпространители на съзаклятнически теории" и „непоправими недоволници".

Проблемът се състои в това, че тази група бързо се радикализира. В повечето случаи всичко започва с това, че те заливат местните власти със съдебни искове и обжалвания на платежни нареждания. А властите са задължени да разглеждат всяка подадена жалба, независимо от съдържанието ѝ. Много кметове протестират, защото тези хора създават излишна работа на общинските служители, които нерядко са подложени на вербални и дори физически атаки. Често хора от движението заснемат тези нападения и ги качват в интернет.

В Бавария има случай на нахлуване на членове на движението в съдебна зала по време на процес, в резултат на което от масата на съдията е отмъкната съдебна документация. Във Витенбург, провинция Мекленбург-Предна Померания, пък служителите в общината са преминали на курс по самоотбрана, а властите в Бранденбург мислят да обзаведат данъчните служби с алармени инсталации. Бранденбургският Институт за обществени консултации дори издаде наръчник със съвети за служителите на градските управи. 

Брутални насилници

Напоследък все по-често се случва членове на движението „Граждани на райха" да упражняват насилие. В началото на 2016 г. съдебен изпълнител беше заплашен с нож. В Саксония-Анхалт пък само бързата намеса на полицията предотврати използването на огнестрелно оръжие по време на принудително опразване на жилище. В Ройден, окръг Бургенланд, привърженик на движението използва оръжие срещу специализиран полицейски отряд.

При акция през 2016 г. полицията бе открила немалко количество оръжие и боеприпаси. Но „Граждани на райха" продължават да се въоръжават. В Хьокстер, Северен Рейн-Вестфалия, група от „Свободна държава Прусия" се опита да създаде собствени сили за сигурност с оръжия от чужбина. 

Идеологически близката на „Граждани на райха" организация - Deutsche Polizei Hifswerk - пък създаде отряди за гражданска отбрана в Майсен, провинция Саксония. Полицейски служители и съдия-изпълнители са сред първите им жертви. Окръжният съд постанови ефективни присъди над извършителите до две години и половина затвор по обвинения включително за изнудване и нанасяне на телесни повреди. А при инцидент в края на 2016 г., при който въоръжен с 30 огнестрелни оръжия последовател на движението рани тежко четирима полицаи в Бавария, вътрешният министър Йоахим Херман обеща да бъде засилено наблюдението на организацията. Антиваксъри и любители на теорията на конспирациите - такива са част от "Гражданите на райха". Снимка: Getty Images News Антиваксъри и любители на теорията на конспирациите - такива са част от "Гражданите на райха". Снимка: Getty Images News

А арестуваните тази седмица? 

Според федералния главен прокурор отделни членове на заподозряната терористична група са извършили конкретна подготовка, за да „проникнат в германския Бундестаг с по-малка въоръжена група". Вероятно моделът тук е щурмът на Капитолия във Вашингтон - тогава десни радикали и фанатични поддръжници на американския президент Доналд Тръмп, който беше свален от поста, се опитаха да попречат на утвърждаването на избора на неговия наследник Джо Байдън. 

Между арестуваните заговорници за преврат в Германия и САЩ има поне едно общо нещо: част от тях се позовават на култа QAnon, според който „дълбоката държава" държи в ръцете си истинската власт. „Арестуваните се придържат към митове за конспирация, включващи различни разкази от идеологията на Reichsbürger, както и от идеологията на QAnon", заяви главният прокурор Петер Франк в Карлсруе, цитиран от DPA. 

Както и при култа QAnon групата очевидно очаква някакъв спасител, който да унищожи „Дълбоката държава": „Освобождението, според членовете на сдружението, е обещано от предстоящата намеса на „Алианса", технически превъзхождащо тайно общество на правителства, разузнавателни служби и военни на различни държави, включително Руската федерация, както и Съединените американски щати", казва главния прокурор. „Асоциацията е твърдо убедена, че членовете на „Алианса" вече са в Германия и че атаката им срещу „Дълбоката държава" е неизбежна“. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още