IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Бабиш и Петър Павел ще се борят за президентския пост в Чехия

Двамата отиват на втори тур с малка преднина на Бабиш, която социолозите предричат, че той ще изгуби на балотажа

17:56 | 14.01.23 г.
Андрей Бабиш гласува на изборите за президент в Чехия. Снимка: Milan Jaros/Bloomberg
Андрей Бабиш гласува на изборите за президент в Чехия. Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Милиардерът и бивш премиер на Чехия Андрей Бабиш най-вероятно печели с много малка преднина първия тур на президентските избори в страната, предава Ройтерс.

На второ място в надпреварата е пенсионираният генерал Петър Павел, с когото Бабиш ще се състезава на втория тур от вота след две седмици, показват частичните резултати от преброяването в над 90% от избирателните райони, допълва агенцията.

Президентът в Чехия има значителни правомощия при назначаването на министър-председател, управител на централната банка и на съдии за Конституционния съд в страната. Президентът е и главнокомандващ на армията, както и има известна тежест в областта на външните работи на Чехия.

Резултатите от преброяването в 93,5% от районите показват, че Бабиш печели 35,8% пред Павел, който получава 34,6%. Очаква се разликата да намалее още повече, тъй като преброяването в някои по-големи градове, където Павел се представи по-силно по време на кампанията, ще се проведе последно.

Както Павел, бивш началник на генералния щаб и председател на военния комитет на НАТО, така и опозиционният лидер Бабиш, който беше министър-председател през 2017-2021 г., вероятно биха били по-прозападни от отиващия си президент Милош Земан, който насърчаваше по-тесни връзки с Китай и Русия до нахлуването на руските войски в Украйна.

Петър Павел е силно прозападен и подкрепя по-нататъшната военна помощ за Украйна, както и приемането на еврото. Бабиш, който изгради империя за химикали, земеделие и медии, сега регистрирана в доверителни фондове, не би донесъл съществени промени, тъй като споделя топлите отношения на Земан с унгарския президент Виктор Орбан, който е в противоречие с партньорите от Европейския съюз относно върховенството на закона.

Бабиш се изказва против и предоставянето на повече военна помощ за Украйна. Сегашното дясноцентристко правителство е сред най-верните поддръжници на Киев на Запад.

Павел определя Бабиш като популист и смята, че той е заплаха за Чехия. „Опасността е да започнем да се плъзгаме не само към популизма, но и да започнем да се отклоняваме от курса, който следвахме през последните 230 години - ясно продемократичен, прозападен, проевропейски“, коментира той, след като станаха известни частичните резултати.

Социолозите дават на Павел предимство пред Бабиш на втория тур, тъй като той най-вероятно ще привлече гласовете на много от хората, подкрепили другите шестима кандидати.

На трето място е професорът по икономика Данусе Нерудова с 13,9%. Тя призна поражението и поздрави Павел, като каза, че ще се срещне с него, за да му предложи подкрепа. Пред поддръжници тя определи Андрей Бабиш като „голямо зло“.

Бабиш се яви на изборите с подкрепата на Земан, като обеща да окаже натиск върху кабинета да предостави повече помощ на домакинствата и да наложи проверки на коалицията, която има мнозинство и в двете камари в парламента.

Някои гласоподаватели са разочаровани, че три десетилетия след края на управлението на комунистическата партия победителите на първия тур са били членове на тази управляваща партия преди края на управлението ѝ през 1989 г.

Павел започва военната си кариера през 80-те години на миналия век и преминава обучение за военно разузнаване. Бабиш е работил във външна търговия и е бил регистриран като информатор на тайната полиция, което той отрича.

Докато беше министър-председател, Бабиш беше установен в конфликт на интереси от Европейската комисия заради субсидии, изплатени на неговата бизнес империя Agrofert. Той бе оправдан тази седмица по дело за измама със субсидии от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още