IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАИ: България усилено работи за привличане на азиатски инвеститори

Водеща американска парфюмерийна компания планира инвестиция у нас, каза директорът на Българската агенция за инвестиции

21:00 | 17.01.23 г.

България все още има шанс да привлече азиатски инвеститори, които искат да релокират производството си по-близо до европейските си клиенти, но този прозорец ще бъде отворен за кратко. Това каза Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Досега България е била обърната към традиционните европейски пазари и неслучайно през последните години виждаме доста инвестиции от Германия, от Турция, Австрия и т.н. Това, което целим в момента, е продиктувано от тренда в Европа и САЩ за стремеж към икономически и технологичен суверенитет в определени индустрии. Видяхме го в автомобилната индустрия, в производството на батерии", каза гостът.

Страната ни доста усилено работи в момента по линия на азиатски пазари, посочи Богданов. "Имаме вече и няколко конкретни инвестиционни намерения от азиатски компании. Сега е моментът България да се възползва от тази ситуация на регионални политики на компании, които традиционно не са били принудини да търсят нови локации, а сега трябва да го направят", смята той. И уточни, че България може да привлече азиатски компании, защото има всички предимства, които да бъдат дадени на инвеститорите.

"Видяхме няколко мащабни инвестиции в Европа на азиатски компании, основно китайски и корейски с фокус автомобилна индустрия. Това ще продължи, но тази ниша ще има много кратък прозорец, в който компаниите ще подсигурят местно производство. Така че сега е моментът ние да сме наистина агресивни и адекватни в нашите действия, но и да имаме правилна външна политика. Защото тези инвеститори, особено като говорим за по-мащабни инвестиции, са финансирани от държавни банки и от правителствата. Така че, не може само с инвестиционен маркетинг да ги привлечем. Трябва да има много целенасочена държавна външна политика", коментира Богданов.

Равносметката след серията събития в САЩ през декември 2022 година, организирани от Българската агенция за инвестиции, е, че като цяло България не е много позната инвестиционна дестинация за американските инвеститори, "което не е изненада", каза Богданов. "Нужно е много по-последователно и систематично да се изпълнява една наша програма, защото това е огромен пазар, с огромни възможности", посочи той.

Тенденцията европейски компании да отварят свои представителства и производства в САЩ ще е аналогичен и за американски компании и производства, които ще искат достъп до Европа, каза още Богданов. Българската агенция за инвестиции планира, заедно с партньори, да продължи да организира целенасочени събития за привличане на инвеститори от САЩ в България.

Две от над 25-те компании, с които БАИ се е срещнала по време на посещението си в САЩ, вече планират инвестиция, като едната, която работи в парфюмерийния сектор и обмисля инвестиция в производство още тази година и ще бъде на посещение в България следващата седмица, разкри събеседникът.

Вижте целия коментар във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още