IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Китайски шпионски балон лети над страната ни

Пентагонът засега се противопоставя на унищожаването му заради отломките

13:34 | 03.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ наблюдават предполагаем китайски балон за разузнаване, който от няколко дни е регистриран над въздушното пространство на страната. Министерството на отбраната реши да не сваля обекта, за да не застраши хората на земята, обясниха представители на САЩ в четвъртък (местно време). Инцидентът допълнително обтяга и без това напрегнатите отношения между Народната република и Вашингтон, предава Ройтерс. 

Високопоставен служител на Пентагона, пожелал да запази анонимност, заяви пред репортери, че САЩ до голяма степен са сигурни, че става дума за китайски наблюдателен обект, който лети на голяма височина над чувствителни обекти, за да събира разузнавателна информация. Наред с други места, летящият обект е наблюдаван над американския щат Монтана, където във военновъздушната база Малмстром се съхраняват ядрени ракети.

Прессекретарят на Пентагона Патрик Райдър направи кратко изявление. В него се посочва, че правителството на САЩ продължава да следи движението на заподозрения шпионски балон. Китайското правителство заяви, че разследва съобщенията и предупреждава да не се правят преждевременни спекулации. 

„Събираме и проверяваме фактите", заяви говорителката на външното министерство Мао Нин пред пресата в Пекин в петък. „Надяваме се, че и двете страни ще се отнесат към въпроса с хладнокръвие", допълни тя и заяви, че не е полезно да се спекулира или да се разпалва темата, преди да е ясно какво се е случило.

Според САЩ балонът в момента се движи на височина, която е много по-голяма от тази, използвана за търговски въздушен трафик. Той не представлява военна или физическа заплаха за хората. 

Райдър заяви, че подобни дейности са били наблюдавани и през предходните години. САЩ са предприели стъпки, за да гарантират, че заподозреният шпионски елемент няма да получи достъп до чувствителна информация, добави той. Министерството на отбраната е разяснило на китайските официални лица по различни канали сериозността на въпроса, каза той.

Министърът на външните работи Антъни Блинкен пътува до Пекин

Инцидентът се случва по време на първото пътуване на министъра на външните работи Антъни Блинкен до Пекин, което се очаква този уикенд. Въпреки че пътуването все още не е обявено публично, и Пекин, и Вашингтон говорят за предстоящото пристигане на Блинкен в Китай. Първоначално не е ясно дали откриването на предполагаемия шпионски балон ще повлияе на плановете за пътуване. 

Високопоставен служител на Пентагона, пожелал анонимност, заяви, че САЩ са поставили изтребители, включително F-22, в готовност да свалят летящия обект, ако Белият дом нареди това. Пентагонът се е противопоставил на такава идея, тъй като образуваното поле от отломки може да представлява риск за хората, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още