IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поражението на изборите в Берлин вгорчава коалиционния живот на Шолц

Социалдемократите на германския канцлер записаха най-слабото си представяне в историята в традиционния си бастион

21:45 | 13.02.23 г. 1
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: EPA/БГНЕС
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: EPA/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц е изправен пред още сътресения в коалицията си след горчиво поражение на местните избори в Берлин, на които всички три управляващи партии загубиха подкрепа, а една не успя да влезе в градския парламент, пише Bloomberg.

Консервативните християндемократи, основната опозиционна партия на национално ниво, се очертаха като ясен победител след изборите в неделя в германската столица. Те победиха социалдемократите на Шолц с близо десет пункта, като заплашиха да прекратят над 20-годишния контрол на лявоцентристката партия над парламента в града.

След като едва успя да изпревари Зелените на изборите, кметицата Франциска Гифи заяви в понеделник, че ГСДП ще търси „значима роля“ в следващата администрация в Берлин, въпреки че партията регистрира най-лошия си резултат в града в историята.

„ГСДП иска да продължи дневния ред за промяна за Берлин“, каза Гифи и добави, че партията ще проведе разговори с ХДС, както и с настоящите си коалиционни партньори – Зелените и „Левица". Опозиционните партии спечелиха подкрепа, а управляващите загубиха на изборите в Берлин. Графика: Bloomberg LP Опозиционните партии спечелиха подкрепа, а управляващите загубиха на изборите в Берлин. Графика: Bloomberg LP

Докато преговорният процес за контрола над Берлин поставя началото на седмици на тежки разговори, един от най-вредните аспекти на изборите вече е ясен – Свободните демократи се сгромолясаха. По-малкият партньор в коалицията на Шолц на федерално ниво не успя да спечели достатъчно гласове, за да си осигури място в провинциалния парламент в Берлин, като продължи поредицата си от слаби резултати на изборите.

„Съвсем очевидно е, че Свободните демократи не успяха да се възползват от нагласата за промяна“ на изборите в Берлин, коментира Кристиан Линднер, ръководител на партията и финансов министър на Шолц. „В участието си в правителството следваме ясна стратегия, която не се отплаща тук, в Берлин, но ние сме ангажирани с нея“, допълни той.

Слабото представяне вероятно ще засили напрежението в коалицията на Шолц, наричана светофарна заради цветовете на партиите. Пробизнес ориентираните Свободни демократи често влизат в конфликти със Зелените за енергийната политика и споровете им вече се пренасят в транспорта заради изграждането на още магистрали.

„За мен е ясно, от утре политиката на успокоение в светофарната коалиция приключи“, заяви Волфганг Кубицки, заместник-председател на Свободните демократи.

Стремежът на Шолц за силна държавна намеса, за да премине най-голямата икономика в Европа през кризите в областта на сигурността и енергетиката, породени от войната на Русия в Украйна, противоречи на дългогодишната позиция на Свободните демократи за затягане на фискалните разходи и пропазарни политики.

Линднер намекна за по-твърд завой надясно, като заяви, че Свободните демократи ще се стремят да подкрепят германската икономика чрез по-малко данъци и повече предприемачество и да засилят борбата срещу либералната имиграция.

Подкрепата за Свободните демократи намалява до около 7% на национални избори спрямо 11,5% на изборите през септември 2021 г., които доведоха Шолц на власт. Оттогава либералната партия не успя да влезе и в местните парламенти на Долна Саксония и Саарланд, а броят на местата им намаля почти наполовина в Шлезвинг-Холщайн и Северен Рейн-Вестфалия – родната провинция на Линднер.

След победата ХДС ще се опита да сформира парламентарно мнозинство в Берлин, но Кай Вегнер, водещият му кандидат, може трудно да се добере до партньори. Зелените и „Левица“ заявиха, че предпочитат да продължат съюза с ГСДП въпреки изборните загуби.

Процесът може да доведе до нови спорове в столицата, която е преследвана от жилищна криза, претоварена администрация и притеснения за обществената безопасност след актове на насилие в новогодишната нощ.

Самите избори са показателни за хаоса в града. Заради нередности, включително липсващи бюлетини и логистични проблеми при последните избори през септември 2021 г., висшата съдебна инстанция в Берлин нареди повторение на гласуването.

„Берлинчани губят доверие в политиката“, коментира Вегнер. С отхвърлянето на настоящия ляв съюз „резултатът от изборите в Берлин е съвсем ясен и няма как да бъде омаловажен“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
petyob
преди 1 година
мижитурка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още