fallback

"Галъп": Ако изборите бяха сега, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да са наравно

Има пет сигурни за мястото си в Народното събрание формации, ако изборите бяха в средата на февруари, посочват социолозите

15:07 | 17.02.23 г. 3

Ако изборите бяха в средата на февруари, двете основни коалиции щяха да са на върха и на практика с равен резултат и трудно предвидим изход. „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ и ГЕРБ-СДС щяха да разчитат на сходна подкрепа, съответно 27,1% и 26,1% от гласовете на избирателите. Новата коалиция ПП-ДБ, която все още не е толкова разпознаваема, и върху нея почти няма отражение на ситуацията „Магнитски“ показва изравняване на резултата спрямо ГЕРБ и по-голям резерв. Изводите са от независимото ежемесечно изследване на „Галъп интернешънъл болкан“*.

Социолозите поне засега не виждат „добавка“ от подкрепа към новата коалиция, но посочват, че по традиция в това политическо пространство тя може да се очаква в последния момент. От „Галъп“ допускат, че по традиция, хартиеното гласуване и свързаните с него елементи могат да допринесат в по-голяма степен за повишаване на изборния резултат на ГЕРБ-СДС.

Социолозите обръщат внимание, че данните към този момент не са прогноза, а са единствено моментна снимка на нагласите, която няма как да отчете и поредица фактори на политическите технологии.

Според тях, ако изборите бяха в средата на февруари, има пет сигурни за мястото си в Народното събрание формации, две, от които са около бариерата, а тепърва ще се разбере докъде могат да стигнат амбициите на новосъздаващите се коалиции и завръщащите се политически играчи.

Източник: Галъп

В „Галъп“ регистрират подкрепа от 13,4% за ДПС, а близо след движението са „Възраждане“ – с 12,3%. БСП има 8,6%, но тепърва ще се види дали и какво влияние ще имат сложните процеси в партията. Около бариерата са „Български възход“ – техният потенциален резултат, калкулиран заедно с ВМРО, би бил 4,2%. Социолозите преценяват, че „Има такъв народ“ се движи близо до това отново да е в Народното събрание с 3,9% до този момент и с добри перспективи с подписката и предстоящата кампания.

Засега под линията личат най-вече перспективите на партии като новата лява коалиция, НДСВ, като техният потенциал тепърва ще проличава, а следващите анкети ще дадат по-ясни изгледи дали борбата е за по-долните стъпала, за бариерата или за нещо повече.

Гласовете на „Не подкрепям никого“ са 3,8%, ако изборите бяха днес. 40,7% от анкетираните заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори и това е близо до активността от предходните.

Кампанията обаче тепърва предстои, а на числата към този момент следва да се гледа най-вече като на декларативна нагласа, коментират от „Галъп“.

*Проучването е проведено между 2 и 12 февруари 2023 г. сред 808 души по метода „лице в лице“ с таблети. В него не са уловени в пълнота потенциалните ефекти на санкциите „Магнитски“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:07 | 17.02.23 г.
fallback
Още от Политика виж още