IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сунак към нелегалните имигранти: Ако влезете във Великобритания, няма да можете да останете

Британският премиер е подложен на натиск от депутатите от собствената си партия да разреши въпроса с мигрантите

15:43 | 05.03.23 г.
Британският премиер Риши Сунак. Снимка: EPA/БГНЕС
Британският премиер Риши Сунак. Снимка: EPA/БГНЕС

На всеки, който пристига незаконно във Великобритания, ще се пречи да остане, заяви премиерът Риши Сунак в публикувано днес интервю преди очакваното следващата седмица представяне на нов закон за овладяване на потока от имигранти, предава Ройтерс.

Подложен на натиск от депутатите от собствената си партия да намери решение на въпроса с мигрантите, пристигащи във Великобритания през Ламашна от Европа, Сунак превърна спирането на притока на хора с малки лодки в един от петте си ключови приоритета.

„Не правете тази грешка, ако дойдете тук незаконно, няма да можете да останете“, заяви Сунак в интервюто за Mail on Sunday.

Според настоящата практика хората, търсещи убежище, които стигат до Великобритания, често успяват да останат в страната до разглеждането на случая им.

Нов закон за разрешаване на проблема трябва да бъде представен във вторник, съобщава изданието и припомня, че над 45 хил. души са предприели опасното плаване през Ламанша миналата година. Кандидатите за убежище във Великобритания са по-малко от средното равнище в ЕС показват официални данни.

Миналата година бившият премиер Борис Джонсън постигна сделка за изпращане на десетки хиляди мигранти, много от които пристигнали от Афганистан, Сирия или други страни, в които се води война, на повече от 6400 км от Великобритания към Руанда.

Тази политика стана предмет на съдебна битка, след като първият планиран полет за депортиране на мигранти беше блокиран с издадена в последния момент заповед от Европейския съд по правата на човека. Тя беше обявена за законна от Върховния съд в Лондон през декември, но опоненти се опитват да обжалват присъдата.

В отговор на въпрос на телевизия Sky News дали на пристигащите нелегално във Великобритания ще бъде забранено да искат убежище държавният секретар по въпросите за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис заяви: „Така смятам“.

„Ако хората идват в тази страна нелегално, те ще бъдат връщани или изпращани в друга страна като Руанда“, допълни той.

Mail on Sunday съобщава, че според новия закон молби за убежище от хората, пристигащи на малки лодки, ще бъдат третирани като недопустими и те ще бъдат принуждавани да напуснат страната и ще получат постоянна забрана да се връщат.

„Законите ни ще бъдат прости в намеренията и практиката си, единственият път към Великобритания ще бъде безопасен и легален“, заяви вътрешният министър Суела Брейвърман пред вестник Sun on Sunday.

Хийтън-Харис съобщи, че в рамките на плана ще бъдат осигурени още безопасни и легални пътища за влизане във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 05.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още