IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Естония Кая Калас печели втори мандат

Партията на лидера на страната остава първа политическа сила след вчерашните парламентарни избори

12:47 | 06.03.23 г. 2
Премиерът на Естония Кая Калас вероятно ще запази поста си, но още не е обявила с кои политически сили ще преговаря за бъдещата коалиция. Снимка: Bloomberg LP
Премиерът на Естония Кая Калас вероятно ще запази поста си, но още не е обявила с кои политически сили ще преговаря за бъдещата коалиция. Снимка: Bloomberg LP

Либералната Партия на реформите на министър-председателя на Естония Кая Калас стана първа политическа сила след вчерашните парламентарни избори в страната. Така първата жена, застанала начело на балтийската страна, ще получи втори мандат, съобщава ДПА.

След кампания, която бе засенчена от войната в Украйна, партията на Калас излезе начело във вота, като получи 37 от 101 места в парламента на страната, с три повече от последните избори през 2019 г., пише БТА.

Резултатът, обявен от избирателната комисия рано тази сутрин, означава, че Калас вероятно ще продължи да управлява втори мандат, както показваха и социологическите приучвания. Сега тя оглавява трипартийна коалиция със социалдемократите и консервативната партия "Отечество", които печелят, съответно, девет и осем места.

Калас, която през 2021 г. стана първата жена, оглавила правителството на Естония, е смятана за един от най-решителните поддръжници на Киев от страна на Европейския съюз в усилията му да отблъсне пълномащабната инвазия, започната от Русия преди година. Тя е гласовит защитник на санкциите на ЕС срещу Москва и на западните оръжейни доставки за Киев. Калас също така призовава за укрепване на източния фланг на НАТО срещу заплахите от страна на Русия, която граничи с Естония.

Засега 45-годишната лидерка оставя отворен въпроса дали ще продължи сегашната коалиция, или може да потърси и нови партньори. "Избирателите очакват Партията на реформите да поеме водеща роля в новото правителство. Това е сигурно", заяви снощи Калас и благодари на естонците за доверието им към нейната формация.

Опозиционната дясна и популистка Консервативна народна партия на Естония (известна с естонския си акроним ЕКРЕ) заема второ място със 17 места в парламента, следвана от лявата Центристка партия на Естония, друга опозиционна група, която получава 16 места. И двете партии се представиха по-зле, отколкото на предишните избори.

Либералната партия "Ести 200" поднесе изненадата на вечерта, като получи 14 места, което означава, че партията ще бъде представена в парламента за първи път. Някои експерти дори я смятат за потенциален кандидат за управляващата коалиция.

В същото време Калас постави рекорд в собствения си избирателен район, като събра повече от 31 хил. гласа - най-големия брой гласове, получавани някога от кандидат, откакто Естония стана независима от Съветския съюз през 1991 г.

Девет партии участваха в изборите, които бяха доминирани от войната в Украйна, смятана за пряка заплаха за националната сигурност на Естония. Страната има около 300 км граница с Русия. Около 25 процента от естонците имат руски корени, а войната отново разпали дебати по редица спорни въпроси, включително за изучаването на руски език в училищата и за това как да се постъпва с историята и културата на паметта на страната.

По предварителни данни на избирателната комисия избирателната активност е била 63,7 процента. Естонците имаха възможност да гласуват и онлайн.

Калас заяви пред репортери, че изключва възможността за съюз с крайнодясната Консервативна народна партия на Естония, която остана втора с 16,1 процента от гласовете, въпреки че социологическите проучвания ѝ даваха до 25 на сто от намеренията за гласуване, предаде Франс прес.

Един от лидерите на тази формация, Мартин Хелме, обвини в изборната нощ Партията на реформите, че е "откраднала" изборната победа. "Ние не сме направили нищо лошо. Направихме всичко правилно и честно, за разлика от тези, които откраднаха заслужената ни победа", каза той, като отбеляза, че партията му е водила в надпреварата при преброяването на хартиените бюлетини, но ситуацията се е обърнала при преброяването на електронните гласове.

По време на предизборната кампания Консервативната народна партия на Естония се обяви против по-нататъшните доставки на оръжие за Киев и заяви, че Естония не трябва да влошава отношенията си с Москва. Тя също така агитираше за "защита" на естонските работници от притока на украински бежанци и други мигранти.

Популярна сред предприемачите и младите професионалисти, Партията на реформите обещава да увеличи военните разходи до поне 3 процента от БВП и да намали корпоративното данъчно облагане. Тя също така иска да приеме закон за легализиране на еднополовите граждански партньорства, отбелязва АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 5
aldy
преди 1 година
Значи *** и жендар са мръсни думи? А човечетата, определяни с тях какви са? А до неотдавна в медицинските книги такива понятия бяха нещо нормално. Сега всичко обърнаха с хастара навън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
aldy
преди 1 година
Премиерът или Премиерката? Като гледам, *** същи. Резултат на отрицателната селекция, практикувана от Чичо Сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още