IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш икономически министър детронира Джуканович от президентския пост в Черна гора

Кандидатът за президент на "Европа сега” Яков Милатович води убедително на втория тур на президентския вот в страната

21:59 | 02.04.23 г.
Яков Милатович. Снимка: EPA/BORIS PEJOVIC
Яков Милатович. Снимка: EPA/BORIS PEJOVIC

Кандидатът за президент на "Европа сега” Яков Милатович води убедително на втория тур на президентските избори в Черна гора, показват предварителните резултати, съобщават от "Виести".

Според предварителните резултати на Центъра за наблюдение и изследвания (CeMI), базирани на 58,3 процента от преброените гласове, Милатович е спечелил 60 процента от гласовете, а кандидатът на Демократическата партия на социалистите (ДПС) Мило Джуканович - 40 процента, предава БГНЕС.

По данни на CeMI избирателната активност е 71 процента.

Социолозите от Центъра за демократичен преход (CDT) също обявиха, че на базата на 35,7 процента от преброените гласове Милатович е спечелил 60,6 процента, а Джуканович - 39,4 процента.

Гласуването е ключово за това дали Черна гора ще успее да преодолее продължаващата вече 2 години политическа безизходица и ще продължи с реформите по пътя ѝ към Европа, пише Ройтерс.

На първия тур Джуканович спечели 35,3% от гласовете и изпревари Яков Милатович, бивш министър на икономиката, който получи 29,2%.

Джуканович, лидер на Демократическата партия на социалистите, на практика ръководи Черна гора като президент или министър-председател от 1991 г. насам. Той се кандидатира под лозунга „Нашият президент“, но трите му десетилетия на власт са белязани от възприятия за ширеща се организирана престъпност и корупция.

„Абсолютно съм убеден, че ще стана новия президент на страната, че днес гражданите на Черна гора ще изпратят настоящия президент в политическото минало“, каза Милатович, преди да гласува.

Милатович е на 36 години, водещ член на движението "Европа сега". Той беше министър на икономиката в правителство, създадено от влиятелната Сръбска православна църква, което според Джуканович прави опонента му "представител на политиката на великосръбския национализъм".

Милатович проведе кампания за повишаване на просперитета в Черна гора, която имаше среден растеж от близо 3 процента в продължение на две десетилетия преди огромната нестабилност през последните три години, причинена отчасти от пандемията от коронавирус и войната в Украйна, която повиши цените на енергоносителите миналата година.

„Европа сега“ попадна в центъра на националното внимание със силното си представяне на миналогодишните местни избори в столицата Подгорица и то само месеци, след като беше сформирана като партия.

Подкрепата от други претенденти и партии за образования на Запад икономист след гласуването на първия тур предполага, че той би могъл да победи настроенията срещу Джуканович на балотажа и да създаде нова ера в политическия живот на Черна гора. Като кандидат той показа икономическия си опит и подкрепата си за кандидатурата на Черна гора за членство в ЕС, но също така последователно се застъпваше за по-близки отношения със Сърбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 02.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още