IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Да се смирим за година и да си измъкнем държавата заедно

Лидерът на ГЕРБ заяви, че е отчаян от състоянието на държавата

15:56 | 21.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Хайде да се смирим за една година, да си измъкнем държавата заедно и после пак ще имаме време да се обвиняваме за каквото искаме", призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг. Той отрече, че ще оглави кабинет на партията, включително и ако не бъде постигната договореност с "Продължаваме промяна/Демократична България", с думите, че "три пъти е достатъчно да си премиер" и че има толкова много подготвени колеги, които се вслушват в съветите, които им дава.

Бойко Борисов заяви, че е отчаян от състоянието на държавата и беше категоричен, че двете най-големи партии в Народното събрание са длъжни пред своите избиратели да направят правителство, тъй като европейските фондове не работят, няма План за възстановяване и развитие и средства за пенсии.

"Нашата тема не е главата на Иван Гешев", категоричен беше лидерът на ГЕРБ по повод плановете на ПП/ДБ за съдебна реформа.

Борисов призова представителите на медиите да попитат ПП/ДБ от кои партии очакват подкрепа за свое правителство с втория мандат и в какво ще се изразява тя. "Ако няма задкулисие, което в момента да преговаря, отговорът на този въпрос би бил много интересен", каза той. От този отговор ще зависи кворумът в парламента, подкрепата за министрите и т.н. 

Ако ПП/ДБ очакват подкрепата на ГЕРБ, нека има лидерска среща, за да се разберем в какво се изразява тя, допълни още бившият премиер. Според него, ако демократите искат ГЕРБ за партньори, изискванията са едни, ако очакват подкрепата на други партии - съвсем различни. Разговорите трябва да се проведат преди раздаването на проучвателните мандати, допълни още той.

Вчера (20 април) и днес президентът Румен Радев проведе традиционните консултации с парламентарно представените партии и вероятно до дни ще връчи и първият проучвателен мандат за съставяне на правителство. Той ще бъде получен от ГЕРБ/СДС като най-голямата партия в 49-то Народно събрание.

ГЕРБ/СДС ще предложи кабинет, но след като чуят отговорите на ПП/ДБ и видят проекта за бюджет на служебното правителство, което ще бъде внесено в понеделник (24 април), заяви Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още