fallback

Наративът не трябва да се бърка с фундамента

Това важи както за футбола, така и за политиката

16:43 | 09.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател

Рон Десантис и английският футболния клуб Арсенал имат обща болка: те почти сигурно няма да спечелят нищо този сезон. Задаващата се президентска кандидатура на губернатора на Флорида е засегната от собствения му намаляващ рейтинг срещу Доналд Тръмп и вълна от одобрения за бившия президент от законодатели от собствения щат на Десантис. Междувременно стремежът към титлата на Арсенал беше осуетен от поредица равенства срещу отбори, срещу които се очакваха победи, както и от смиряващо поражение от съперника за титлата Манчестър Сити, пише колумнистът на Financial Times Стивън Буш.

Ние обичаме да използваме наративи, за да осмислим света: ето защо добрите наративи могат да продадат всичко - от автомобили до етикет на работното място. Наративите също така ни дават илюзията за контрол: ако ние (или някой друг) бяхме направили този избор, а не онзи, нещата можеше да се развият по различен начин. Избори или футболен мач можеше да са спечелени вместо загубени. Но един добър наратив може колкото да прояснява, толкова и да замъглява, и да ни накара да се опитаме да поправим грешните неща.

Основната история за трудностите на Десантис е, че той, меко казано, не е народен човек. Грег Стюб, един от републиканците във Флорида, избрали Тръмп пред Десантис, каза пред Politico, че губернаторът на Флорида е отхвърлил „множество възможности“ да говори с него през годините, за разлика от общителния Тръмп, докато Анна Паулина Луна, друг законодател от Флорида, каза че подходът на Тръмп е „по-личен“ от този на по-дръпнатия Десантис.

Няма съмнение, че Десантис не е типът харизматичен политик, който омагьосва аудиторията. Но по същия начин Тед Круз (републикански сенатор от Тексас – бел. прев.) одобри и подкрепи Тръмп през 2016 г., след като Тръмп го нарече лъжец и заплаши да нападне лично жена му. Личната учтивост към колеги през последните години не е била предпоставка за спечелване на одобрение в републиканските първични избори. Големият проблем на Десантис не е наративът, че е студен (въпреки че е така) или че му липсва харизма (и това е така), а че най-популярният републикански политик си остава Доналд Тръмп. Десантис никога не е имал работеща стратегия да намали тази популярност, без да навреди и на своята собствена.

В това отношение Десантис и Арсенал са в подобни позиции. Големите проблеми на Арсенал не са свързани с лесните истории за смелост, желание или манталитет: те са свързани с късата скамейка и малката разлика с конкурента. Тук има по-широки уроци от съдбата на един футболен отбор или един републикански политик: любовта ни към добрия разказ ни приближава към обяснения, основани на това, което казваме, а не на това, което правим. Десантис можеше да отдели повече време, за да изглежда свойствен: но това, което наистина трябваше да направи, бе да изработи начин да подкопае позицията на Тръмп сред избирателите, които никой от тях няма да срещне лице в лице.

Това далеч не е първият път, когато добър разказ отвлича вниманието от това, което трябва да се направи. През 2016 г. моделът на Алън Абрамовиц „време за промяна“, който отчиташе две променливи – икономическото представяне на САЩ и рейтинга на одобрение на действащия президент – прогнозира, че Хилари Клинтън ще загуби от Доналд Тръмп. Мнозина - включително и аз, споделя Буш - смятаха, че в момента на истината многото неща, които Тръмп беше казал, ще надделеят над състоянието на американската икономика.

В Обединеното кралство Киър Стармър (лидерът на лейбъристите – бел. прев.) беше широко отписван през 2021 г., когато консерваторите се радваха на големи победи на местните избори. Че успехът на торите можеше да се дължи на това, което правителството всъщност правеше по онова време – прекратяване на Covid ограниченията и скоростно ваксиниране – вместо на всичко, което опозицията беше казала, бе до голяма степен игнориран.

Това не означава, че разказите изобщо нямат значение. Опозиционните политици трябва много да се интересуват от това, което казват, защото до голяма степен то е всичко, което могат да направят - но правителствата на власт трябва да помнят, че в крайна сметка е по-добре да прекарват време в потене над детайлите на политиките, отколкото да участват в тривиални спорове.

Какво трябва да научим от трудностите на Десантис и Арсенал? В Обединеното кралство трябва да приемем, пише авторът, че лидерството на лейбъристите в социологическите проучвания, основано до голяма степен на икономически затруднения и различни кризи в обществената сфера, може да не оцелее след подобрения на някой от двата фронта, но е малко вероятно да бъде подкопано просто защото Риши Сунак (британският премиер – бел. прев.) е приятен и компетентен човек. Вместо да прекарват време в обсъждане на недостатъците на Киър Стармър, консерваторите е по-добре да се опитат да се справят с проблемите в здравната система и с вялата икономика. По същия начин състоянието на икономиката на САЩ ще продължи да има много по-голямо значение от всичко, което Доналд Тръмп каже от сега до изборите. Що се отнася до Арсенал, никакъв отборен характер няма да компенсира отсъствието на суперзвездата Уилям Салиба в центъра на защитата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:43 | 09.05.23 г.
fallback
Още от Политика виж още