IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария прие съдебен закон, но за ЕС е твърде рано за размразяване на евросредства

Одобрението на съдебните промени може да помогне на Унгария да получи 13 млрд. евро от кохезионните фондове

20:38 | 03.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Одобреният от Унгария закон, целящ да деполитизира съдилищата, е само първа стъпка, необходима за деблокирането на фондове за милиарди евро, замразени от ЕС заради притеснения за върховенството на закона и корупцията, заяви представител на блока, цитиран от Bloomberg.

Правителството на премиера Виктор Орбан трябва първо да въведе предвидените промени в съдебния закон, който беше одобрен с голямо мнозинство от унгарските депутати в сряда, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова пред репортери в Брюксел.

След това трябва да бъдат преминати всички 27 крайъгълни камъка, наложени на Унгария, за да отговори на дългогодишни притеснения заради върховенството на закона и ерозиращите демократични стандарти, така че да получи достъп до средствата, допълни тя. Сред тях са мерки за борба с корупцията и защита на академичната свобода, както и правата на убежище и на ЛГБТ общността.

„От процедурна гледна точка това е много добра стъпка напред и Унгария отговаря на нашите искания“, заяви Йоурова. „Но това не е краят на процеса. Нужно е да последват още стъпки. Ще анализираме и приетите закони, които също трябва да влязат в сила“, допълни тя.

Миналата седмица еврокомисарят за бюджета Йоханес Хан засили надеждите на унгарското правителство за по-бърз достъп до средства, като заяви, че одобрението на съдебните промени може да помогне на Унгария да получи 13 млрд. евро от общо 22 млрд. евро, предназначени за страната от кохезионните фондове. Нужни са допълнителни мерки, за да получи Будапеща достъп и до останалите средства, както и до 5,8 млрд. евро от фондовете за възстановяване след COVID, допълни той на 27 април.

Решението на ЕС през декември да изтегли средства за Унгария беше кулминацията на дългогодишен спор, при който Орбан влезе в пререкание с Брюксел заради по думите му намеса във вътрешните работи на Унгария. В същото време той използва европейски средства, за да финансира своеобразна „либерална демокрация“, която отхвърля либералните, мултикултурни ценности на блока.

Хан се срещна с Орбан и ключовите му министри в Будапеща във вторник, за да обсъдят европейските средства в рамките на обиколка на столиците на страните членки. Той не публикува комюнике след срещите.

Сред промените законът за съдебната власт засилва правомощията на съвет на съдиите да наблюдават съдилищата, ограничава правото на правителството да обжалва пред Конституционния съд и автоматизира разпределянето на делата сред съдиите, за да се предотврати намеса.

Но промените само частично разрешават дългогодишни притеснения, счита базираният в Будапеща унгарски филиал на правозащитната организация "Хелзинкски комитет".

Едното е, че ръководителят на съдебната система може също да бъде избран да ръководи съвета на съдиите, който се предполага, че трябва да надзирава съдилищата, каза говорителят Жолт Задори.

„Официалната предварителна оценка на комисията на закона и пълното му прилагане въз основа на плана за възстановяване ще бъдат възможни само след като пълният набор от документи, обхващащ всички 27 крайъгълни камъка и цели, бъде официално представен от Унгария като част от първото искане за плащане. Затова е твърде рано“, каза Йоурова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още