IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците изчакват завръщането на Байдън, за да продължат разговорите за дълга

Преговорите са на пауза, след като и двете страни смятат, че има отстъпление от постигнати договорки

12:09 | 21.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Преговорите за дълга на САЩ ще продължат, след като президентът Джо Байдън се върне от Хирошима, коментира председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, цитиран от CNBC. И двете страни в разговорите посочват, че има отстъпление от постигнати в преговорите договорки, а Байдън е посочил, че ще разговаря с Маккарти веднага щом кацне в САЩ след тридневната среща на Г-7, допълват източици на Bloomberg.

Републиканците и Белият дом спорят за съкращаване на разходите като условие да приемат ново повишаване на тавана на дълга. Без това САЩ ще бъдат в дефолт от 1 юни.

Преди дни имаше позитивни сигнали от разговорите. Източници на Bloomberg коментират, че републиканците настояват да няма увеличаване на разходи, включително и за отбрана през следващата година, спрямо фискалната 2023 година. За демократите запазването на това ниво реално означава орязване заради инфлацията.

Официално председателят на Камарата на представителите заяви, че желае съкращаване на разходите, които не са свързани с отбраната, и същевременно увеличаване на бюджета на Министерството на отбраната. За демократите обаче изпълнението на двете искания  ще означава същество неглижиране на приоритети като здравеопазване и образование.

В петък (19 май) говорител на Белия дом окачестви последните предложения на републиканците като невъзможни за одобрение от двете камари на Конгреса.

За да е успешна, сделката за дълга трябва да удовлетвори консервативните републиканци, които подкрепаха Маккарти в кандидатурата му за председател на Камарата. Той обеща реформа по отношение на разходите, но без да бъдат увеличени данъците или намалени разходите за отбрана, включително и обезщетенията за ветерани.

Планът обаче трябва да бъде приемлив и за демократите, които удържаха мнозинството си в Сената, допълва още Bloomberg. Те са категорични, че няма да допуснат съкращения на разходи за вътрешни програми, ако няма орязвяне на бюджета на Пентагона или затваряне на "вратички", използвани от големи корпорации за избягване на данъците.

Изчакването на Байдън вероятно е сигнал, че републиканците се надяват президентът да направи компромис преди началото на предизборната си кампания за следващите избори. Джо Байдън съкрати международната си обиколка в Азия, за да присъства на последния етап на преговорите за дълга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още