IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черна гора гласува на парламентарни избори с очакване за реформи и път към ЕС

Обществено допитване дава преднина на проевропейското движение "Европа сега"

12:56 | 11.06.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Избирателните секции в Черна гора отвориха врати в неделя за предсрочни избори, които мнозина се надяват да донесат ново правителство, което да осъществи икономически реформи, да подобри инфраструктурата и да доближи страната членка на НАТО до членство в Европейския съюз, предава Ройтерс.

Изборите са първите в бившата югославска република, откакто бившият президент от Демократическата партия на социалистите Мило Джуканович изгуби президентските избори през април и се оттегли след 30 години на власт.

Избирателните секции за 540 хил. избиратели отвориха врати в 7 ч. местно време и ще затворят в 20 ч. Първите неокончателни и неофициални резултати се очакват около два часа по-късно на база прогнозни резултати от представителна извадка в избирателните секции.

След това държавната избирателна комисия ще обяви окончателните резултати от изборите в идните дни.

Комисията съобщи, че 15 партии и коалиции ще се борят за 81 места в парламента на страната, която има малко над 620 хил. души население.

Черна гора остава силно разделена между тези, които се идентифицират като черногорци, и хората, които се смятат за сърби и продължават да се противопоставят на отделянето на страната от държавен съюз със съседната си и много по-голяма Сърбия през 2006 г.

Допитване на Центъра за демокрация и човешки права от миналия месец показа, че проевропейското движение „Европа сега“, което е за по-близки връзки със Сърбия, води с 29,1% от гласовете на избирателите. Кандидатът на движението Яков Милатович спечели президентските избори през април.

Жизнен стандарт

„Очаквам стабилно правителство, по-добро от това, което имахме през последните три години, членство в ЕС, по-добър жизнен стандарт“, коментира 60-годишната Йелена Попович, след като гласува в избирателна секция в училище в Подгорица.

Демократичната партия на социалистите на Даниел Живкович е на второ място в допитването с 24,1% подкрепа, а сръбският националистически и проруски Демократичен фронт заема трето място с 13,2%.

„Очаквам… демократично правителство… и да започнем да постигаме напредък“, коментира 80-годишният Милан Калуджерович, пенсионер от Подгорица.

Очаква се изборите да сложат край на политическата безизходица, при която две правителства, дошли на власт след протести през 2020 г., подкрепени от влиятелната Сръбска православна църква, не оцеляха след вотове на недоверие.

Черна гора е кандидатка за членство в ЕС, но първо трябва да изкорени корупцията, шуробадженащината и организираната престъпност.

През 2017 г. страната се присъедини към НАТО, една година след неуспешен опит за преврат, който тогавашното правителство приписа на руски агенти и сръбски националисти. Москва отхвърли тези твърдения като абсурдни, а сръбското правителство отрече да е замесено.

След нашествието на Русия в Украйна миналата година Черна гора, за разлика от Сърбия, се присъедини към санкциите на ЕС срещу Москва, изпрати помощ на Украйна и изгони няколко руски дипломати. Кремъл постави Черна гора в списъка си с неприятелски държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 11.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още