IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски съд отложи вота за спорния законопроект за котлите с изкопаеми горива

Федералният конституционен съд е постановил, че на депутатите в Долната камара на германския парламент им трябва повече време за оценка на предложението

18:52 | 06.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Управляващата коалиция на Германия, ръководена от канцлера Олаф Шолц, претърпя смущаващ удар по отношение на ключовото законодателство в областта на климата, след като върховният съд на страната блокира вота относно забраната за употреба на отоплителни системи с изкопаеми горива, съобщава Bloomberg.

В безпрецедентна намеса в законодателния процес, Федералният конституционен съд постанови, че на депутатите в Долната камара на парламента им трябва повече време за оценка на комплексните планове. Решението забавя приемането на спорния закон, който разкри пукнатините в трипартийния съюз на Шолц и допринесе за спада в рейтинга на одобрение на кабинета.

За да сложат край на продължилите месеци вътрешни борби и да осигурят известна яснота за домакинствата и компаниите, социалдемократите на Шолц, Зелените и Свободната демократична партия се надяваха да прокарат законопроекта през долната камара на последната ѝ сесия преди традиционната лятна ваканция.

Съдът обаче уважи петиция от член на основната опозиционна – Християндемократическия съюз (ХДС) - и отложи планираното за петък гласуване. Този ход има за цел да даде повече време за проверка дали е налице нарушаване на правните разпоредби на фона на бързия процес на приемане в парламента.

Окончателното решение ще бъде издадено по-късно тази година.

В съвместно изявление, публикувано в четвъртък, парламентарните групи на трите управляващи партии заявиха, че планират да внесат законопроекта в парламента за гласуване, когато депутатите се върнат от ваканция в началото на септември.

Въпреки че има вероятност законът да влезе в сила догодина, както е планирано, това е горчив неуспех за министъра на икономиката Роберт Хабек, главния архитект на законопроекта. Вицеканцлерът на Зелените беше обект на бурни атаки в продължение на месеци заради плана, като таблоидът Bild определи предложението като „отоплителния чук на Хабек“.

„Това показва, че опазването на климата не може да бъде постигнато с лост, а само чрез ефективно и задълбочено обсъждане в германския Бундестаг“, изтъква Фридрих Мерц, ръководител на ХДС.

Общественото недоволство срещу закона за котлите, работещи с изкопаеми горива, се посочва като една от причините за неотдавнашното нарастване на подкрепата за крайнодясната "Алтернатива за Германия". Антиимигрантската партия, която е особено силна в бившите комунистически източни региони, поставя под въпрос дали глобалното затопляне е причинено от хората и е енергичен противник на законодателството.

В няколко проучвания, публикувани през последните седмици, "Алтернатива за Германия" изпревари Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Шолц за второто място, докато лидер е коалицията между ХДС и Християнсоциалния съюз (ХСС), а Зелените са на четвърто място.

„Опитът на коалиционните парламентарни групи да прокарат с лост своя половинчат, измамен закон представлява грубо незачитане на парламента и неговите права“, заявиха в изявление лидерите на групата на "Алтернатива за Германия" Алис Вайдел и Тино Хрупала, призовавайки за пълно оттегляне на закона.

През последните дни членовете на консерваторите, водени от ХДС, обещаха да отменят законодателството, ако бъдат избрани на следващите парламентарни избори през 2025 г.

Управляващата коалиция на Германия отчита спад в социологическите проучвания. Източник: Bloomberg Управляващата коалиция на Германия отчита спад в социологическите проучвания. Източник: Bloomberg

Поддръжниците на законопроекта, който по същество ще забрани всички нови котли с изкопаеми горива, казват, че е от решаващо значение Германия да постигне целта си да намали въглеродните емисии с две трети до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. Критиците на тази мярка твърдят, че тя отива твърде далеч и ще наложи прекомерни разходи на домакинствата с ниски доходи.

Съдилищата в Германия са се намесвали в политиката за климата в миналото. През 2021 г. конституционният съд в Карлсруе принуди администрацията на бившия канцлер Ангела Меркел да преразгледа целите си за климата, постановявайки, че правителството излага на риск бъдещите поколения, като отлага по-голямата част от планираните съкращения на емисиите на парникови газове за след 2030 г.

Коалиционните партии в кабинета на Шолц постигнаха споразумение по законопроекта миналия месец, след като смекчиха някои от разпоредбите. Проектът обаче не е стигнал до членовете на парламента навреме, за да им дадат поне 14 дни да го оценят, преди да се стигне до гласуване, изтъква в съдебен документ депутатът от ХДС Томас Хайлман, подал жалбата.

Законодателството се оказа особен източник на напрежение между Зелените и свободните демократи. Хабек обвини коалиционните си партньори, че са се отклонили от думата си след предишни забавяния при изпращането на закона в парламента, а парламентарната група на свободните демократи отвърна на нападките, че трябва да се гарантира, че законът за отоплението е икономичен и осъществим за фирмите за комунални услуги и общините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още