IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мицотакис: Гърция не може да управлява сама миграционния проблем в ЕС

Гръцката брегова охрана спасява хора в морето всеки ден, трафикантите са единствените отговорни за всяка трагедия в Средиземно море, заяви гръцкият премиер

08:36 | 11.07.23 г.
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Снимка: EPA/БГНЕС
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Снимка: EPA/БГНЕС

Гърция не трябва да бъде обременявана със задачата да управлява миграцията към Европейския съюз или да бъде обвинявана, че не спасява хора в морето, заяви премиерът Кириакос Мицотакис един месец след корабокрушение с много жертви край бреговете на Гърция, предава Ройтерс.

Гръцката брегова охрана спаси 104 души, но стотици мигранти се удавиха, след като препълнено корабче се преобърна и потъна в международни води край Пилос на 14 юни, едно от най-смъртоносните корабокрушения в Европа през последните години.

Причините за инцидента още се разследват. Оцелели заявиха, че корабчето се е преобърнало след катастрофален опит за изтегляне от гръцката брегова охрана, което Гърция отрича.

Мицотакис, който спечели изборите на 25 юни, заяви в понеделник, че страната му се намира на външната граница на „много опасен“ средиземноморски кръстопът – маршрут, който мигранти  и бежанци използват все по-често за влизане в ЕС.

Според него неотдавнашното споразумение в съюза за миграцията е положителна стъпка, но не е единственото решение на проблема, който определи като „фундаментално европейски“ и допълни, че ЕС трябва да работи усилено за намиране на обхватно решение.

„Много е несправедливо страни като Гърция… да бъдат обременявани със задачата да управляват този проблем или да бъдат обвинявани, че не спасяват хора в морето, когато нашата брегова охрана прави това всеки ден“, заяви Мицотакис от Рига след среща с латвийския си колега.

„Трябва да хвърляме вината конкретно върху трафикантите и тези, които ги подпомагат. Те са единствените, които в крайна сметка са отговорни за всяка трагедия в Средиземно море“, допълни той.

Гърция е един от основните маршрути към ЕС за бежанци и мигранти от Близкия изток, Азия и Африка. Близо 1 млн. бежанци и мигранти са преминали в Турция от гръцките острови през 2015 г., но притокът намаля значително след споразумението между ЕС и Турция през март 2016 г.

Очаква се Мицотакис да се срещне с турския президент Реджеп Ердоган в кулоарите на срещата на върха на НАТО тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още