IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мелони: САЩ са най-важният търговски партньор на Италия извън ЕС

Италия трябва да реши дали да запази участието си в китайската инициатива "Един пояс, един път", което изтича през 2024 г.

09:50 | 28.07.23 г. 2
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън и италианският премиер Джорджа Мелони се срещнаха в Белия дом и обещаха да задълбочат икономическите отношения и да засилят сътрудничеството в отговора на предизвикателства от Китай, като в същото време заобиколиха различията си по темата за правата на ЛГБТ общността, предава Ройтерс.

Първата жена премиер на Италия дойде на власт през октомври м. г. и се стреми към по-решителна роля в чужбина, докато планира предстоящото италианско председателство на Г-7 през 2024 г.

Мелони и дясното ѝ коалиционно правителство изразиха позиции за абортите и правата на ЛГБТ общността, които са в рязък контраст с тези на демократа Байдън, който използва резултатите от изборите в Италия миналата година за повод да предупреди либералите като него за опасностите пред демокрациите в света.

В четвъртък Байдън прие Мелони и заяви, че са „станали приятели“, а Мелони каза по-късно пред репортери, че нито американският президент, нито редицата американски конгресмени, с които се е срещнала, са повдигнали въпроса за правата на ЛГБТ общността. „Никой не ме е питал нищо по този въпрос“, изтъкна тя.

Мелони заяви, че има явно предпочитание към републиканците, но допълни, че това няма да я спре да поддържа „прекрасни отношения“ с Байдън.

Тя допълни, че е обсъдила с американския президент участието на Италия в инициативата на Китай „Един пояс, един път“, но подходът на Вашингтон не бил да диктува политиката на Италия към Китай.

„Отношенията ни са силни. Те са отвъд отделните правителства и остават стабилни независимо от техните политически цветове. Знаем кои са приятелите ни в тежки времена“, заяви Мелони в началото на срещата с Байдън в Овалния кабинет.

Мелони използва първото си пътуване до Вашингтон и за повече срещи в Капитолия, включително с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти от Републиканската партия.

Рим и Вашингтон подчертаха, че визитата е възможност да потвърдят силното партньорство между страните, включително относно военната и друга помощ за милиарди долари, която Западът предоставя на Украйна във войната срещу Русия от 2022 г. насам.

В кратката открита за репортери част от срещата им Байдън поздрави Италия за, по думите му, силната позиция на страната за Украйна. Мелони изрази гордостта си, че Италия помага за защитата на международното право.

Двамата лидери подчертаха областите на сътрудничество и единство в съвместно комюнике, публикувано след срещата, като обещаха да продължат да подкрепят Украйна, колкото е необходимо и да засилят диалога за „възможностите и предизвикателствата, отправяни от Китайската народна република“.

Увеличаване на търговията

Мелони трябва да реши в идните месеци дали да запази членството на Италия в инфраструктурния план на Китай „Един пояс, един път“ – програма, на която Вашингтон се противопоставя.

Байдън заяви, че взаимната търговия на Италия и САЩ само ще се увеличава.

„Говорим за нашите задълбочаващи се икономически връзки, които тласнаха търговията до 100 млрд. долара миналата година“, заяви Байдън на срещата в Белия дом. „Не виждам причина тя да не може да нарасне“, допълни той.

Байдън взе на срещата някои американски представители, отговарящи основно за икономиката, включително министъра на търговията Джина Раймондо, чието министерство беше в основата на контрола върху износа на високотехнологични продукти към Китай.

През 2019 г. Италия стана първата и до момента единствена страна от Г-7, която се присъедини към голямата инфраструктурна инициатива на Китай. Според критици партньорството ще позволи на Китай да получи достъп до чувствителни технологии и жизненоважна инфраструктура.

Смята се, че е малко вероятно Италия да поднови участието си в „Един пояс, един път“, когато то изтече през март 2024 г., и Мелони заяви през май, че е възможно Италия да има добри отношения с Пекин, без да е част от пакта.

Мелони, която каза, че планира посещение в Китай при една от следващите си дипломатически мисии и може да проведе среща на четири очи с китайския президент Си Дзинпин, определи САЩ като „нашия най-важен търговски партньор извън ЕС“. Тя също така критикува търговски практики, които подкопават правата и безопасността на служителите и призова за „честна“ търговия.

Срещата на Байдън и Мелони се състоя по-малко от седмица след като тя бе домакин на международна конференция по миграцията в Рим в усилията на Италия да се справи с големия брой мигранти, пристигащи с лодки от Северна Африка.

Италия планира да обсъди със САЩ как да подкрепи развитието и стабилността на Африка, съобщи канцеларията на Мелони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: wart АБЕ, льoльо тъъъъп, ти ли ще кажеш на хората къде им е интереса, бе? С деата си грама мозък в кухата си кpaтуна, дето пишеш някакви елементарни глупости? Аман от тaпири с петолъчки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
wart
преди 9 месеца
Мало...умна лицемерна предателка която е назначена от Америка за да й слижи на интересите й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още