IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските военни развяха знамето в Роботине, разрушена е система С-400 в Крим

За 18 месеца война имам достатъчно грешки, призна украинският президент Володимир Зеленски

08:02 | 24.08.23 г.
В Киев беше издигнат флаг, подписан от бойците по всички фронтове. Снимка: President.gov.ua
В Киев беше издигнат флаг, подписан от бойците по всички фронтове. Снимка: President.gov.ua

В Деня на националния флаг украинските военни развяха знамето върху сградата на училището в Роботине (Запорожка област), показа Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Няма официално съобщение за освобождението на града, но преди ден стана ясно, че руските части са изтласкани в покрайнините на града, а украинците проведоха операция по евакуация на цивилни жители, на която присъстваха и журналисти.  

Институтът за изучаване на войната (ISW) посочава, че геолокализирани данни показват, че украинците вече контролират по-голямата част от населеното място, както и напредък около Върбове и Новопокропивка.

Роботине е важна стъпка в посока към Крим - укрепването на позициите там дава възможност за артилерийски обстрел към Токмак - важен жп и сухопътен възел, използван за снабдяването на фронта.

ВСУ разпространи и видео от поставянето на украинското знаме върху един от хълмовете край Хорливка (Донецка област). Градът е под контрола на проруските сепаратисти още от 2014 г.

"Поставяме знамето, за да напомним на всички, които в момента се намират в окупираните територии, че Донецка област, Луганска област и Крим са украински и ще се върнат под украинския флаг. Чакайте ни, победата ще бъде наша", се казва във видеото, записано от 24-а бригада в 546-я ден от началото на войната.

От ВСУ съобщават още за успешно настъпление в южното направление през изминалото денонощие. Тежки остават боевете на изток - в направленията Купянск, Лиман, Маринка, Авдиевка и Бахмут, където са съсредоточени основните сили на руснаците. През изминалото денонощие е имало 23 бойни сблъсъка, съобщават ВСУ в своята сводка.

Украинският президент Володимир Зеленски коментира по време на кратък брифинг, посветен на третото издание на Кримската платформа - форум за развитието на полуострова, препоръките Украйна да се съсредоточи в южното направление, където успехите са по-големи. Ако отворим източния фронт, бързо ще паднат Славянск, Краматорск, Павлоград и Днипро и фронтът ще бъде "прерязан", каза той. "Мисля, че това е целта (на руските военни - бел. авт.) ", обясни той.

По негови думи в Украйна в момента са разположени към 200 хил. руски военни.

Разрушена е система С-400 на полуостров Крим

Украинското военно разузнаване (ГУР) разпространи видео, показващо разрушение на руска ракетно-зенитна система С-400 с голям и среден обсег на действие, разположена на полуостров Крим. Руски военни наблюдатели съобщават, че за атаката е използвана ракета Harpoon, Neptunе или Brimstone II. При удара са унищожени и муниции, посочват от ГРУ.

Системите С-400 се сочат като едни от най-съвременните средства за противовъздушна отбрана (ПВО).

Украйна съобщи още и за поражения по противокорабен комплекс "Бастион" на полуострова.

Зеленски за 18 месеца война: Грешките ми са достатъчно

Има достатъчно грешки, каза украинският президент Володимир Зеленски в отговор на въпрос за най-голямата му грешка и най-голямата му победа за година и половина война. "Най-голямата ми победа още не се е случила", коментира той по време на брифинг в Киев. Днес се навършват 18 месеца от началото на пълномащабната война в Украйна.

Страната днес празнува и 32 години от обявяване на независимостта си под заплахата от масови ракетни обстрели. От ВВС съобщават за ракетен удар по Днипро през нощта, като информацията за него се уточнява.

От началото на пълномащабната война Русия превзе 11% от територията на Украйна, пише Ройтерс. Заедно с окупирания през 2014 г. Крим Русия контролира 17,5% от територията на Украйна, или 106 хил. кв. километра.

През миналата година украинската икономика се срина с 30%, а очакванията са, че през тази година ще има лек ръст - между 1% и 3%.

От есента на 2022 г. Украйна няма значимо постижение на бойното поле. Контраофанзивата е бавна - на южния фронт в опит да бъде опазена дефицитната бронирана техника, военните се придвижват пеша, разказа още Зеленски пред журналисти в Киев. За да бъдат запазени и човешките животи, ходът е по-бавен от очакваното.

"Непрекъснато не достига въоръжение, непрекъснато не ни достигат снаряди и артилерия", каза той и допълни, че украинските военни дават много висока оценка на далекобойните ракети Storm Shadow от Великобритания и Scalp от Франция. Киев води преговори и за още далекобойни ракети, сред които ATACAMS (САЩ) и Taurus (Германия).

Крим и останалите окупирани територии са част от Украйна и няма да ги заменим за нищо, каза още Зеленски. Той посочи, че Украйна е устояла и не е позволила да бъде превзета  за три дни. "Това е важна победа за военните и гражданите", допълни той и допълни, че това не е краят на войната. "Още не сме спечелили", каза украинският държавен глава.

Цената на войната за Русия

Руската икономика избегна срив през 2022 г. и се сви с 2,1%, а през 2023 г. се очаква ръст от 1,5%, сочат данните на Международния валутен фонд (МВФ). Според документи, до които достъп има Ройтерс, предвидените средства за военната операция в Украйна са 100 млрд. долара, или 1/3 от всички публични разходи през 2023 г.

Анализатори отбелязват, че руската икономика няма да усети негативния ефект от войната и западните санкции в краткосрочен план, но развитието на страната ще бъде спънато в следващите години от изтеглянето на големите корпорации и изолацията от Запада.

Санкциите ограничават приходите в бюджета от продажбата на енергоресурси, макар че Москва успя да намери пазар на петрола си (за разлика от природния газ).

За месец Русия унищожи 270 хил. тона зърно с обстрела на пристанищата

За месец на активен обстрел над южните части на Украйна и по-специално пристанищната инфраструктура в Одеска област и в устието на Дунав, Русия е унищожила 270 хил. тона зърно, съобщава Министерството на регионалното развитие в своя профил в Telegram. Има общо 8 атаки срещу пристанища от 17 юли до днес.

Само през миналата нощ на пристанището Измаил (на р. Дунав и в близост до румънската граница) са унищожени 13 хил. тона пшеница, предназначена за Румъния и Египет. Капацитетът за износ на пристанището е намален с 15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още