IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна навлезе в нов етап - Киев използва собствени ракети

Киевски съд нареди арест за един от украинските олигарси, сочен за близък до президента - Ихор Коломойски

08:09 | 03.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Част от флотилията морски дронове на Украйна. Снимка: United 24
Част от флотилията морски дронове на Украйна. Снимка: United 24

Дронове, мистериозни нови далекобойни ракети и диресантни групи на територията на Русия - войната в Украйна навлезе в нов етап, пише CNN. Медията припомня масовата атака с дронове срещу обекти в Русия в ранните часове на 29 август, когато след попадения на летище, използвано за военни цели на около 600 км от границата с Украйна - в Псков, бяха унищожени два самолета Ил-76, а други два са със сериозни щети.

Украинският президент Володимир Зеленски и министърът на отбраната Олексей Резников нееднократно уверяват Запада, че техни оръжия няма да бъдат използвани на територията на Русия и спазват това обещание - дори и за ударите по територията на Крим се използват местно производство дронове и модифицирани ракети "Нептун". Изискването на западните партньори накара украинците да възстановят работата на военно-промишления комплекс и вече произвежда дори и артилерийски снаряди по НАТО-вски стандарт - 155 мм.

Западни анализатори коментират, че очакват украинските удари да се увеличават и да станат по-видими. Институтът за изучаване на войната (ISW) коментира, че Русия започва да пренарежда въздушната си отбрана.

Украинските военни разширяват пробива в Запорожката област

Украинските военни са преминали първата линия на руската отбрана в Запорожка област и сега разширяват пробива, коментира ръководителят на това направление на фронта ген. Олександр Тарнавский пред The Guardian. Според него руските военни са стояли и чакала украинците покрай тази първа защитна линия, обстрелвайки позициите им с артилерия, насочвана с дронове.

Сега с преминаването на минните полета руснаците губят своите предимства, казва още Тарнавски и допълни, че украинците се намират между първата и втората линия на отбраната, която не е толкова добре изградена. Очакванията са, че в употреба вече ще влязат танковете, макар че все още има минни полета.

Руски военни кореспонденти съобщават за изтегляне на руските части на юг от фронтовата линия в Заппорожката област, посочва и Институтът за изучаване на войната (ISW) в своята сводка за 556-я ден от началото на пълномащабната война. Руските усилия са съсредоточени на изток - около Купянск, Бахмут, Лиман, Маринка и Авдеевка., като има частични успехи в някои от тези направления.

Геолокализирани данни показват напредък на украинците около Клещеевка (край Бахмут). Зам-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр допълва , че има успехи около Курдюмивка и Андриевка.

Данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна сочат, че интензивността на бойните действия през миналото денонощие се запазва - около 30 директни военни дуела, но руснаците продължават със своята тактика на артилерийски обстрел над прифронтовите градове. Военновъздушните сили на Украйна съобщават и за атака с дронове в ранните часове на 3 септември срещу Южна Украйна. Унищожени са 22 от изстреляните 25 дрона към Одеска област, допълват оттам.

Градските власти обаче съобщават за попадения по инфраструктурата на пристанището в Одеса, както и щети в пристанищния град Рени, в устието на Дунав.

Още два кораба преминаха през украинския хуманитарен коридор в Черно море

Още два кораба преминаха през хуманитарния коридор на Украйна през Черно море, съобщи президентът Володимир Зеленски в своя профил в Х (Twitter). "Украйна възстановява свободното движение в Черно море. Свободата изисква решителност", написа още той, без да дава повече подробности . 

Първият кораб, преминал през охраняваните от Украйна зони, беше контейнероновозът Joseph Schulte, който седеше в пристанището в Одеса от 23 февруари 2022 година. Инициативата е опит Киев да открие алтернатива на зърнената сделка, от която Русия излезе в средата на юли.В понеделник (4 септември) се очаква турският президент Реджеп Тайип Ердоган да разговаря с руския си колега Владимир Путин в опит да възстанови споразумението. Предварителните анонси бяха, че срещата ще бъде в Анкара, но сега стана ясно, че Ердоган ще пътува до Русия.

Арестуван е украинският олигарх Ихор Коломойски

Киевски съд нареди арест за 60 дни за украинския олигарх Ихор Коломийски по подозрение за измама и легализиране на имущество, придобито по престъпен начин. Определена е и гаранция от над 509 млн. гривни (към 14 млн. долара), пише CNN. Адвокатът на бизнесменът Олександър Лисак коментира пред украински медии, че няма да бъде платена гаранция, но се решението на съда ще бъде обжалвано.

Пуснат под гаранция, бизнесменът трябва да предаде всички свои паспорти, както и да не напуска града, където живее. Жилището на Коломийски беше обискирано в началото на годината и тогава от следствието съобщиха, че проверката е във връзка с компаниите "Укртатнафта" и "Укрнафта".

"Без съмнения, вече няма да има десетилетия "нормални бизнес отношения" с тези, които ограбиха Украйна и се поставиха над закона и всякакви правила. И аз благодаря на украинските правоприлагащи органи за тяхната решимост да доведат до справедлив край всеки случай, застоял в продължение на десетилетия. Законът трябва да работи. Така е. Така ще бъде", заяви във своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски, без повече уточнения.

Зеленски и Коломойски бяха сочени за много близки - продуцентската компания на президента излъчваше своите продукти по телевизионните канали на безнесмена.

Нобеловият комитет все пак няма да кани представители на Русия, Беларус и Иран

След острите критики Нобеловият комитет все пак съобщи, че няма да кани представители на Русия, Беларус и Иран на церемонията по връчване на наградите си. През миналата година представителите на Русия и Беларус не бяха допуснати заради войната в Украйна, но тази година от организацията бяха решили да променят нещата. След множество заявления, че при това положение западни представители ще пропуснат събитието, Нобеловият комитет промени решението си, пише Ройтерс.

Нобеловите лауреати ще станат известни през октомври. През миналата година наградата за мир беше поделена между правозащитници от Украйна, Беларус и Русия. Преди дни Русия обяви носителя Дмитрий Муратов за "чужд агент".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 03.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 22 rate down comment 17
Импeраторът
преди 8 месеца
Някой копейник няма ли да обясни как ще умрем от студ и глад тази зима у Европа? Или как ще пращаме български войници у Украйна? Или как Рашистан ще унищожи света с ядрените си оръжия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още