IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството предлага Живко Коцев за главен секретар на МВР

Той в момента е зам.-главен секретар на ведомството

21:07 | 07.09.23 г.
Гл. к. Живко Коцев. Снимка: БГНЕС/Стефан Василев
Гл. к. Живко Коцев. Снимка: БГНЕС/Стефан Василев

Министерският предлага главен комисар Живко Коцев да бъде назначен за главен секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР), вижда се от списъка с решения, гласувани на правителственото заседание в четвъртък.

Кабинетът е приел Решение за предложение до президента на Република България за издаване на Указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Петър Тодоров и за освобождаването му от длъжност, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Правителството е приело също така решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ за назначаване на главен комисар Живко Коцев.

В съобщението на правителството се посочва, че Коцев напълно отговаря на изискванията на чл. 36, ал. 5 от Закона за МВР за заемане на длъжността.

Живко Коцев е постъпил на работа в системата на МВР през 1991 г. като полицай в СДВР. Работил е като инспектор в сектор „Престъпления против личността и грабежи“, началник на сектор „Грабежи“, началник на Четвърто РУ-СДВР, директор на ОДМВР-Велико Търново, заместник-директор на СДВР, директор на ОДМВР-София.

В момента Живко Коцев е зам.-главен секретар на МВР.

Предишният главен секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка, след като правителството я поиска, а президентът отказа да го освободи от поста.

С отделно решение Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Държавна агенция ,,Национална сигурност“ за 2023 г.

Одобрени са допълнителни разходи за персонал в размер на 5,7 млн. лв. за увеличаване на възнагражденията считано от 1 август 2023 г. Одобрени са и още 1,5 млн. лв. за увеличаване на разходите за издръжка на агенцията.

Средствата се за сметка на предвидените разходи в централния бюджет за изпълнение на политики по чл. 1, ал. 5, т. 9.2 и 9.3 от Закона за Държавния бюджет на Република България за 2023 г. в област „Вътрешен ред и сигурност“, поясняват от правителството.

Допълнителни разходи в размер на почти 37,6 млн. лева са одобрени и за Министерството на отбраната. Те са за сметка на предвидените разходи в чл. 1, ал. 5, т. 4.3 и т. 4.4 в Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г.

Предназначението на средствата е за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети, торпеда и техника и за ремонт и изграждане на инфраструктура, както и за придобиване на боеприпаси и горива за бойна подготовка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още