IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния се готви да гласува срещу държавите, които блокират членството ѝ в Шенген, в ЕС

В румънския парламент е внесен законопроект, който може да принуди външното министерство на страната да заведе дело пред Съда на ЕС

22:29 | 07.09.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Ioana Epure/Bloomberg
Снимка: Ioana Epure/Bloomberg

В румънския парламент е внесен законопроект, който, ако бъде приет, ще принуди Министерството на вътрешните работи на страната да гласува срещу интересите на държавите, които не допускат Румъния в Шенгенското пространство, в Съвета по правосъдие и вътрешни работи на Европейския съюз (ЕС), съобщава Romania Gazette.

Основните мишени на това предложение са Австрия и Нидерландия заради тяхното вето през декември миналата година, което блокира приемането на България и Румъния в зоната.

Инициативата има за цел също така да принуди Министерството на външните работи на Румъния да започне процедура в Съда на ЕС, ако Съветът по правосъдие и вътрешни работи, в резултат на изразеното от Австрия и Нидерландия вето, одобри или не одобри решения относно пълното прилагане на достиженията на правото на ЕС в Румъния, посочва се в публикацията.

Новият проектозакон е наречен "Законодателно предложение за допълнение на закон № 373/2013, относно сътрудничеството между Народното събрание и правителството в областта на външните работи". Инициатори на това предложение са депутатите Богдан Александру Бола и Александру Кочиш Кристеа.

Предложението е внесено в румънския парламент на 24 август и е отворено за обществено обсъждане до 5 октомври.

И България, и Румъния чакат да станат членки на Шенгенското пространство повече от десет години, но процесът все още не е финализиран.

Европейската комисия оцени, че София и Букурещ са готови да станат част от Шенген, а Европейският парламент подкрепи скорошното им приемане в резолюция от 5 октомври миналата година и в дебат на 14 декември.

Освен това през юли тази година ЕП призова Съвета да позволи на двете страни да станат част от Шенген до края на 2023 г.

Министерството на вътрешните работи на Австрия обаче отново подчерта, че позицията му по този въпрос остава непроменена.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 19 rate down comment 1
melon
преди 8 месеца
Румънците са за пример. Имат си истинска съдебна система, не са болни от русофилия и са с достойно поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 1
evlogi
преди 8 месеца
СМятам,че и ние трябва да се присъединим към Румъния с подобен законопроект.Австрия, която е най-голямата перачница на руски пари в ЕС, се прави на света вода ненапита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още