IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев променя правилата за износ на храни заради заплахата да загуби най-близкия си съюзник

Добре е Украйна да си спомни, че получава помощ от нас, предупреди полският президент в Ню Йорк

07:43 | 20.09.23 г. 7
Володимир Зеленски (ляво) и Анджей Дуда. Снимка: President.gov.ua
Володимир Зеленски (ляво) и Анджей Дуда. Снимка: President.gov.ua

Ограниченията за вноса на пшеница скараха Украйна и най-близкия ѝ съюзник - Полша. В Ню Йорк полският президент Анджей Дуда първо отмени срещата си с украинския си колега Володимир Зеленски, сочейки като причина промяна в графика си на годишната среща на ООН, а след това в изявление пред полски медии сравни Украйна с "опасен удавник". "Давещите се хора са много опасни, защото могат да ви повлекат към дъното", каза той.

Коментарът е по повод подаденото искане за консултации в Световната търговска организация (СТО) относно ограниченията на вноса на украински стоки в съседните държави. От организацията отказват да коментират срещу кои държави е подаденото заявление, но потвърждават, че са получили искането, пише Ройтерс. Киев обаче съобщава, че искането е срещу Полша, Словакия и Унгария. Премиерът на Украйна Денис Шмихал коментира, че страната може да ограничи на свой ред вноса на селскостопански стоки от Полша и Унгария.

"Ще бъде добре Украйна да си спомни, че получава помощ от нас и ние също сме транзитна за Украйна страна", коментира още Дуда в Ню Йорк, но и допълни, че от интерес на безопасността на Пoлша Киев трябва да върне своята територия в международно признатите граници.

Вече има сигнали обаче, че Киев може да преразгледа становището си относно още една война със съседните си държави - този път търговска. Според "Украйна сейчас" правителството е приело предложение на Европейската комисия, според което износът на пет селскостопански стоки да може да се извършва по специален разрешителен режим от Министерството на икономиката, съгласуван с Министерството на селското стопанство. Украйна първо ще съгласува с вносителите на селскостопански стоки какви количества ще могат да приемат и едва след това ще издават разрешенията за износа.

Това ще се отнася за износа на продукция през Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България.

Зеленски: Русия няма право да притежава ядрени оръжия

Русия се прояви като терорист и няма право да притежава ядрени оръжия, каза по време на изявлението си на годишната среща на ООН в Ню Йорк украинският президент Володимир Зеленски. Темата на заседанието тази година е възстановяване на доверието и регионална солидарност. Каква по-голяма проява на солидарност е превенцията срещу войната, коментира Зеленски и посочи, че стратегията за отказа от ядрените оръжия през миналото столетие не е дало нужните резултати.

"Украйна притежаваше четвъртия по големина ядрен арсенал в света", припомни той по време на своето изявление. Киев се отказа от това оръжие в замяна на гаранции за сигурност, дадени от САЩ, Великобритания и Русия. Останалите ядрени държави също дадоха някои гаранции по споразумението, подписано в Будапеща в началото на 90-те години на миналия век.

Попитайте Пригожин дали руският президент Владимир Путин спазва своите обещания, каза още Зеленски в Ню Йорк. В своето изявление той коментира още, че руският президент използва всичко като оръжие - от цената на храните и енергоресурсите до ядрените електроцентрали и отвлечените от Украйна деца.

Украинският президент ще представи формулата за мир на страната си по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН по-късно днес (20 септември).

Масова атака с дронове и тази нощ в Украйна

Украинските военно-въздушни сили предупреждават за няколко групи дронове, изстреляни срещу територията на страната тази нощ. От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщават за изстреляни 24 дрона срещу Украйна и свалени 17 от тях. Има поражения по рафинерия в Полтавска област, съобщават от Военновъздушните сили на Украйна (ВВС). Работата на съоръженията временно е спряна, уточняват още военните. Под прицел са били Сумска, Полтавска, Кривоградска и Днипропетровска област.

При нападенията през миналата нощ бяха изстреляни 31 дрона и са свалени 28 от тях, посочват още от ВСУ. Използвана е била и една ракета "Искандер".  При атаката над Лвов през миналата нощ е разрушен склад с 300 тона хуманитарна помощ от ООН, коментира местният координатор на организацията.

Институтът за изучаване на войната (ISW) пише в своя обзор по повод 573-ия ден от войната в Украйна прецизната артилерийска работа и по-добрата координация на украинските военни около Бахмут, което е довело и до неотдавнашните успехи в региона. Руски военни наблюдатели отбелязват все по-прецизни действия при обстрела на руските позиции. Командващият украинските сухопътни сили ген. Олександър Сирски съобщи преди ден, че украинските сили напълно са унищожили бойните способности на някои от елитните руски бойни формирования при офанзивата около Бахмут.

ВСУ съобщава в своя отчет за изминалото денонощие за 24 директни бойни сблъсъка и множество артилерийски обстрели над украински позиции и населени места. Украинските военни съобщават още за отблъснати руски атаки около освободената Клещиевка и Андриевка (около Бахмут), както и в направлението Маринка.

Украйна продължава да напредва към Мелитопол.

ISW отбелязва още големите загуби на техника и жива сила в Запорожката област, докладвана от руски военни и очаква предислоциране на части от други фронтови линии за защита на позициите.

CNN съобщава и за данни, че украински дронове са поразили позиции на ЧВК "Вагнер" в Судан. Информацията обаче не е потвърдена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 7 месеца
До: zelka007 право дебббил, тъъъпотиите му нямат тежест без плюсове :):) Виж в тая статия пропагандира че САЩ вече са оставили Украйна на произвола и вече превземат Крим.... в другата нещо тотално обратно. Отишъл Зеленски в Сащ зада получи съобщение от полския премиер... колко трябва да си тъъъп зада си повярваш на това, хахахахаха! ... кво американосите ги мързеше да идат до хотела ли....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... и туканка си си нацъкал плюсчетата , кажи верно ... )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 7 месеца
До: vodi ... не е убит ... великият шахматист в кремля каза , че това е трагичен авиационен инцидент , все пак самальота не е минал технически преглед в оторизиран от производителя сервиз ... :))) ... а следите от шрапнели по крилата и фюзелажа са компютърни симулации и пропагнда ... ние вярваме безрезервно на тасс , риаточкару и говорителя на кремля ... !! ... тъй че моля придържате се към православната нишка на тълкуване !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
vodi
преди 7 месеца
Какъв Пригожин??? Нали уж е убит?!?!?! Този *** до кога ще го търпите???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 9
Tikva007
преди 7 месеца
Полша не е съюзник на украйна. Даже приятел не е. Полша е съюзник на САЩ и доверен гавазин на американските интереси в Европа. Казаното от Дуда изразява промяната на отношението на САЩ към кликата на Зеле в Киев, която разчистват и в момента. Независимо от припадъците на Ташка под съседната статия, предизвикани от клоунадата му пред ОС на ООН, Зеле ще се прибере с оценка в торбичката си за турнето си в Ню Йорк като дипломатически провал. А вкъщи го чакат още ядове с американски произход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
Tikva007
преди 7 месеца
*Ограниченията за вноса на пшеница скараха Украйна и най-близкия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още