IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК може да препоръча начало на преговорите за членство на Украйна още следващия месец

След като комисията направи своята препоръка, европейските лидери ще трябва да я подпишат, което най-вероятно ще стане на срещата на върха през декември

14:36 | 22.09.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия се готви да препоръча началото на преговори за членство с Украйна, предлагайки на Киев подкрепа в опита да гарантира, че съюзниците продължават да осигуряват военна и финансова подкрепа.

ЕК се очаква да препоръча започването на дългогодишния процес по приемане следващия месец – за това съобщават хора, запознати с въпроса, пред Bloomberg. Но Брюксел може да настоява за напредък в някои приоритетни области, включително корупция, посочиха още източниците, пожелали анонимност.

След като комисията направи своята препоръка, европейските лидери ще трябва да я подпишат, което най-вероятно ще стане на срещата на върха през декември. След това Украйна ще започне дългата процедура за изпълнение на реформи и съответствие с европейското законодателство в над 30 области, включително върховенство на закона и икономика.

За Европейския съюз членството на Украйна се оформя като ключов тест за капацитета на блока да приема нови страни и да адаптира процеса си по взимане на решения. Продължаващата война в Украйна – както и по-ранните заявления за членство на някои други страни, най-вече от Западните Балкани – също усложнява дебата.

Членки и кандидатки за членство в ЕС. Графика: Bloomberg LP Членки и кандидатки за членство в ЕС. Графика: Bloomberg LP

Всичко това става в ключов момент, когато Брюксел иска да гарантира, че източноевропейските държави остават в орбитата на влияние на Брюксел, а не на Русия или Китай.

В началото на следващия месец в Гранада, Испания, европейските лидери ще обсъдят разширяването и как да се подготвят за нови членове, включително Западните Балкани и Молдова. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС трябва да цели интеграция, докато в същото време отваря вратите си към нови кандидати, „за да ни даде геополитическата тежест и капацитет да действаме“.

Фон дер Лайен настоя, че процесът по присъединяване се основава на заслуги, но Брюксел вече е видял „големите крачки, които Украйна вече направи, откакто ѝ дадохме статут на кандидат“, през юни миналата година.

Невъзможността да се препоръча начало на преговорите за членство би било политически несъстоятелно, посочват източниците, заради трудностите, пред които е изправена Украйна.

Говорител на ЕК е отказал коментар за Bloomberg по отношение на препоръката.

Евентуалното начало на преговорите ще подсили позициите на украинския президент Володимир Зеленски и украинската контраофанзива срещу Русия, която напредва с бавен темп.

Препоръките на комисията ще бъдат обсъдени от държавите членки през декември, когато европейските лидери може да дадат благословията си за започването на присъединителните преговори с Киев, въпреки че тепърва предстои да се види каква ще е позицията на държави като Унгария, посочват още източниците.

За да започне процесът по присъединяване, Украйна трябва да постигне напредък по реформите. Комисията заяви на държавите членки по-рано през седмицата, че напредъкът зависи от някои реформи като промени в Конституционния съд, като още е необходимо и по отношение на борбата с корупцията и прането на пари, защитата на малцинствата и намаляване на влиянието на олигарсите.

Страната е завършила реформи на управлението на съдебните структури и медийния сектор.

Давид Арахамия, ръководителят на партията на Зеленски, заяви в „Телеграм“ по-рано в четвъртък, че парламентът вече е приел 99,9% от исканията на ЕС за започване на преговори и в момента се водят разговори за въвеждане на закон, който да налага по-строг контрол върху дейността на политиците, което също е сред исканията на Брюксел. По думите му се водят „много дискусии“ върху закона, но той е сигурен, че различията ще са изгладени и текстът ще бъде приет на второ четене след няколко седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 22.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 11
xapoznai
преди 8 месеца
Русия срещу НАТО, имайте малко милост! Няма да изкара и месец Русийката.... Единствения и коз е ядреното оръжие и заради него я превземат отвътре... Таз година пенсионния фонд и всичките резерви, догодина започва печатната кампания и свободното падане... Газ, дърва, диаманти, минна индустрия и всичко друго дето се копа е в упадък. Остана един сериозен приход петрола и там инвестициите ги няма та след 4-5 години и многократни "доброволни" свивания на добива може и вносител да станат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 11
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 пак врачуваш, тъъъп? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 16
OHЯ
преди 8 месеца
Украйна с помощта на Запада ще се възстанови и развие ( както всички държави след война ) , а пPocийката ще си бъде все така в отпадните води ! Ама те мужиците са свикнали на глад и мизерия , откакто съществуват са все в криза , и все в акита !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
Tikva007
преди 8 месеца
Каква съдба са замислили стратезите зад океана за ЕС прозира от факта, че американските кукловоди насърчават мъпетите си от ЕК да работят за приемането на воюваща страна в съюза, но забраниха в структурите на НАТО, където САЩ държат всички лостове, изобщо да се коментира евентуалното членство на украйна в блока. Без оглед на факта, че НАТО е много по-въвлечен в реалните бойни действия в украйна, отколкото ЕС във всичко останало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 9
Tikva007
преди 8 месеца
*Европейската комисия се готви да препоръча началото на преговори за членство с Украйна,* - Всеки край има своето начало. Чудесно начало на края на ЕС е приготовлението за приемането в съюза на държава, воюваща с Русия, а най-бързият път към края на ЕС е пълноправното приемане на такава държава и поемането на ангажимента по воденето на тази война вече от името на съюза. Но по-добре ужасен край, отколкото ужас без край. С такава комисия, този съюз при всички случаи е обречен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
andy
преди 8 месеца
До: khao Чета ви е се пръскам от смях! :-)))) Страшни клоуни и смешници! :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 11
khao
преди 8 месеца
а след разпада на Русия, въжето за Лукашенко и едно десетилетие... ще дойде и Беларус в ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още