IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК показа образци на хартиената и електронна бюлетина за местния вот

В около 70 секции в Столична община ще се гласува с четири бюлетини

16:49 | 17.10.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа образци на хартиената и на електронната бюлетина за гласуване за местните избори на 29 октомври. 

На вота през октомври ще гласуваме за кметове на общини, кметове на райони (София, Пловдив, Варна), кметове на кметства и за общински съветници.

Най-дългите бюлетини са тези за Столичната община - 60 см, и това са тези с общински съветници и за кмет. "Листите, които са регистрирани, са най-много за общински съветници в Столичната община", каза заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.  

Втора по дължина е бюлетината за общински съветници на Община Варна. Най-широки са бюлетините за общински съветници, а за кмет на община ще бъдат малко по-тесни. Най-тясна е бюлетината за кмет на кметство, като дължината е различна в зависимост от регистрираните листи.

В около 70 секции в Столична община ще се гласува с четири бюлетини на местните избори на 29 октомври - за кмет, общински съветник, кмет на район и кмет на кметство, обяви Росица Матева.

Най-масово ще се гласува само за кметове на общини и общински съветници, затова и най-много са машините, в които има инсталирани само по два вида бюлетини (за кмет на община и за листа с общински съветници). Местата, в които избирателите ще трябва да направят три избора, са в София, Пловдив и Варна и в някои по-малки населени места. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Машинните бюлетини не могат да бъдат недействителни, стига да се вижда ясно вотът на избирателя, обясниха от ЦИК.

За местния вот ще бъдат необходими 9082 машини и ще бъдат разпечатани около 20 млн. хартиени бюлетини. Към момента секциите за гласуване за местния вот, включително подвижните, са 12 089, като броят им не е окончателен, тъй като предстои разкриването на секции в лечебните заведения, местата за задържане и домовете за възрастни хора до 48 часа преди началото на вота. 

Регистрирани са две социологически агенции с 435 анкетьори, които ще правят проучвания за вота. Крайният срок за регистрация на социологически агенции е 21 октомври.

Говорителят на ЦИК припомни, че крайният срок за регистрацията на представителите на партиите, коалициите, неправителствените организации, инициативните комитети, които искат да участват в процеса на удостоверяване на съответствието на машините и софтуера, е до 17:00 ч. на 19 октомври. Ще бъде предоставен достъп до устройствата, документацията и изходния код.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още