IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин изпраща изтребители със свръхзвукови ракети да патрулират над Черно море

Според руския президент така ще се упражнява "визуален контрол върху случващото се в Средиземно море"

16:37 | 18.10.23 г. 4
Снимка: Yawar Nazir/Getty Images
Снимка: Yawar Nazir/Getty Images

Руският президент Владимир Путин заяви, че е наредил изтребители, въоръжени със свръхзвукови ракети, да започнат денонощни патрули над Черно море, засилвайки напрежението със САЩ на фона на войната в Украйна и спираловидната криза в Близкия изток между Израел и „Хамас“, съобщава Bloomberg.

Путин каза пред репортери в Пекин след разговори в сряда с китайския президент Си Дзинпин, че е наредил на самолети МиГ-31, въоръжени с ракети „Кинжал“, които „имат обхват над 1000 километра при скорост от Мах 9“, да изпълняват постоянни мисии над неутрални води в Черно море.

„Това не е заплаха, но ние ще упражняваме визуален контрол – контрол с оръжия – върху случващото се в Средиземно море“, каза Путин. САЩ преместиха две авиационни групи в Средиземно море в отговор на войната между Израел и „Хамас“, а неотдавнашната им доставка на ракети с голям обсег ATACMS в Украйна показа, че Вашингтон се намесва по-дълбоко в конфликта там, каза още руският президент.

„Всичко това нажежава атмосферата“ на фона на конфликта в Близкия изток, заяви лидерът на Кремъл.

Путин каза още, че той и Си са обсъдили подробно конфликтите в Украйна и Близкия изток по време на разговорите си, добавяйки, че Русия и Китай са изправени пред „общи заплахи“, които укрепват отношенията им. И все пак, въпреки че Китай предоставя дипломатическа и икономическа подкрепа на Русия, откакто Путин нареди инвазията в Украйна през 2022 г., помагайки да се смекчи ефектът от международните санкции, той не е доставил оръжия на Москва, които биха рискували да провокират санкции от страна на САЩ.

Миналия месец американският президент Джо Байдън се съгласи да достави на Украйна ограничен брой ракети ATACMS, или т.нар. Армейска тактическа ракетна система. Украинският президент Володимир Зеленски каза във вторник, че ATACMS са се „доказали“, след като военните му са нанесли удари по руски летища в окупираната Луганска област на изток и Бердянск на Азовско море.

Путин каза, че САЩ са направили „грешка“, като са дали на Украйна ATACMS, за да подпомогнат контранастъплението на Киев, имащо за цел да възстанови окупирана територия, завзета от Русия при инвазията. Ракетите „просто удължават агонията“ за Украйна и Русия „със сигурност ще може да отблъсне тези атаки“, каза той.

Експлозията късно във вторник в болница в Газа, която уби стотици, трябва да бъде сигнал за спиране на конфликта между Израел и „Хамас“ възможно най-скоро, каза Путин. След телефонните му разговори в понеделник с лидерите на Египет, Сирия, Иран, Израел и Палестинската администрация е ясно, че никой не иска конфликтът да се превърне в широкомащабна война в региона, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 19 rate down comment 8
sssaaa
преди 6 месеца
Фекален, пак нищо не си разбрал. Или се научи да четеш, а пък ако можеш, то е време да започнеш да четеш с разбиране. Патрулът ще е в Черно море, а не в Средиземно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 19
khao
преди 6 месеца
До: Скъсана_Ушанка те са с кинжали... сигурно ще бият по някой зърновоз! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 23
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Да не се оказат и тия "свръхзвукови ракети" като кинжалчетата и дедо им Патриота да ги плющи безжалостно, правейки ги а смях? Че досега пияниците се хвалиха с много неща и всичките станаха за резил - С400 ПВО, ракети Кинжал, Т90 Прорив, СУ-некво си там, Тигър джипченца, Армати, Урагани и кво ли още не беше. Накрая кафяви гаащи и подигравки по цял свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 25
zelka007
преди 6 месеца
друзя антиваксъре-газовици ... тва "кинжал" кво беше ?! безаналогова страшилка , дето на нея тренират новобранците на patriot и SAMP/T ... хихи ... малко е хитър зануленият !! ... що не фъркат около Украйна ?! щото ще му свалят парадните фърчила !! ми фърка из Средиземно море , да го пазят хамериканците , сакън да не се бишне некой в/у круизен кораб ... нефелнuци !! как дела около Авдиевка ?! както при Въгледар ?! болшая (бих написал осирацuя , ама съм възпитан и затова няма да пиша) ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още