IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК се обяви срещу координираното сваляне на цените на стоки от първа необходимост

Регулаторът предлага осигуряване на топъл обяд вместо ограничаване на конкуренцията

12:23 | 24.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се обяви против инициативата на Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) „Достъпно за вас“, съобщават от Министерството.

Според антимонополния регулатор „включването в инициативата на търговци на дребно на хранителни стоки е свързано с предлагане на храни на занижена цена, което ще доведе до ограничаване на ценовата конкуренция между тези търговци“.

Инициативата на Министерството предвиждаше българските потребители да получават на по-ниска цена около 50 хранителни продукта в търговската мрежа – млечни, месни и зърнени продукти, плодове и зеленчуци. Според идеята хранителните магазини, включени в инициативата, трябва да подават всяка седмица към Министерството информация за намаленията. Планът е част от опитите за овладяване на инфлацията и осигуряване на по-достъпни стоки за потребителите.

Според КЗК обаче „стартираната от Министерството на икономиката инициатива е свързана с координирано и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки, с което се нарушава принципа на свободната стопанска инициатива, заложен в Конституцията на Република България“.

Вместо инициативата на МИИ антимонополният регулатор предлага като възможна мярка „предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на топъл обяд“. Още при анонсирането на идеята експерти изразиха мнение, че подкрепа за потребителите трябва да се осигурява именно чрез социални мерки, а не чрез ценови регулации

Планът на Министерството на икономиката беше намалението на цените да влезе в сила на 1 ноември и да бъде мярка за подкрепа на потребителите през зимния сезон. За целта бяха проведени срещи с представители на хранителни вериги на национално и регионално ниво. Според институцията идеята е на принципа на доброволното партньорство в синхрон между държавата и бизнеса. Министерството на икономиката обяви, че ще продължи да търси решения „чрез пазарни механизми в пълно съответствие на закона“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още