IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загърбеният от Си Дзинпин бивш премиер Ли Къцян почина от сърдечен удар

Ли беше привърженик на по-отворена пазарна икономика, но през последните години изгуби влиянието си по високите етажи на властта в Пекин

09:31 | 27.10.23 г. 1
Бившият китайски премиер Ли Къцян. Снимка: EPA/БГНЕС
Бившият китайски премиер Ли Къцян. Снимка: EPA/БГНЕС

Бившият китайски премиер Ли Къцян почина от сърдечен удар в петък, само десет месеца след като се оттегли от поста си, предава Ройтерс. Ли заемаше позицията десет години, през които реформистката му звезда започна да залязва. Той почина на 68-годишна възраст.

Смятан преди време за водещ кандидат за ръководител на Комунистическата партия, Ли беше загърбен през последните години от президента Си Дзинпин, който затегна хватката си върху властта и поведе втората по големина икономика в света в посока на по-голям държавен контрол.

Елитният икономист подкрепяше по-отворена пазарна икономика и насърчаваше ориентирани към предлагането реформи в подход, наричан „ликономика“, който така и не беше приложен изцяло.

В крайна сметка той трябваше да се съобрази с предпочитанието на Си за по-голям държавен контрол, а влиянието на предишните му съратници отслабна, след като Си назначи свои хора на влиятелни позиции.

„Другарят Ли Къцян, докато си почиваше в Шанхай през последните дни, получи внезапен сърдечен удар на 26 октомври и след като всички усилия за връщането му към живота не дадоха резултат, той почина в Шанхай десет минути след полунощ на 27 октомври“, съобщи държавната телевизия CCTV.

Китайските социални мрежи бяха залети от коментари, изразяващи тъга и шок, някои сайтове на правителството останаха черно-бели в официален знак на траур. Платформата за микроблогинг Weibo превърна бутона си за харесване в иконка за траур във формата на хризантема.

Ли беше премиер и ръководител на китайския кабинет при Си в продължение на десет години до оттеглянето си от всички политически постове през март.

След като положи венец през август 2022 г. пред паметник на Дън Сяопин, лидера, който донесе трансформираща реформа на китайската икономика, Ли обеща: „Реформите и отварянето няма да спрат. Яндзъ и Жълтата река няма да потекат наобратно“.

Видеоклипове с речта, които набраха голяма популярност, но по-късно бяха цензурирани от китайските социални мрежи, бяха сметнати за скрита критика към политиките на Си.

Край на една епоха

Ли предизвика дебат за бедността и неравенството в доходите през 2020 г., като заяви, че 600 млн. души във все по-богатата страна печелят под 140 долара на месец.

Някои китайски интелектуалци и членове на либералния елит изразиха шок и недоумение в канала WeChat от кончината на двигателя на либералните икономически реформи в Китай. Някои от тях нарекоха смъртта на Ли края на една епоха.

„Ли вероятно ще бъде запомнен като защитник на по-свободния пазар и на онеправданите. Но преди всичко той ще бъде запомнен с това, което можеше да бъде“, коментира Вън Ти Сун, политолог в Австралийския национален университет.

Алфред Ву, доцент в Lee Kuan Yew School of Public Policy в Сингапур, коментира: „В китайската политика вече няма такива хора“.

Ли не беше толкова влиятелен като предшествениците си на премиерския пост Джу Жундзи и Вън Дзябао, отбелязва Ву. „Той беше загърбен, но какво повече можеше да направи? Беше му много трудно с ограниченията при управлението на Си“, допълва той.

Адам Ни, независим анализатор на китайската политика, определя Ли като „премиер, който остана безсилен, когато Китай направи рязък завой от реформите и отварянето“.

Китайската държавна телевизия определи през 2014 г. Ли като „спокоен и твърд разбивач на стени“. Това определение набра популярност малко след съобщението за смъртта му, тъй като събира в себе си усилената му работа и упорство в прокарването на икономическите реформи.

Честите посещения на Ли на места, пострадали от природни бедствия, и лесното му сприятеляване, когато разговаряше с обикновени хора, също бяха изтъкнати от китайските държавни медии.

Някои потребители на социалните мрежи споменават песента „Съжалявам, че не беше ти“, прикрита препратка към Си. Песента стана много популярна около смъртта на бившия президент Дзян Дзъмин през ноември миналата година, преди да бъде цензурирана.

Реформистката фракция повехна

Оттеглилите се от постовете си китайски лидери обичайно излизат от светлината на прожекторите. Ли беше видян на публично място при частна обиколка през август на пещерите Могао, туристическа атракция в Северозападен Китай. На публикувани в социалните мрежи видеа се виждаше, че той е в добро настроение, изкачва стълбите без чужда помощ и помахва на развълнуваното множество.

Ли е роден в провинция Анхуей в Източен Китай, беден земеделски район, където баща му бил ръководител и бил изпратен да работи в нивите там по време на Културната революция.

Докато учел право в престижния Пекински университет, Ли се сприятелил с пламенни привърженици на демокрацията, някои от които станали открити критици на партийния контрол.

Ли, който говореше отлично английски език, се потапя в интелектуалния и политически кипеж в десетилетието на реформите при Дън. Този период приключи през 1989 г. с продемократичните протести на площад Тянанмън, които бяха смазани от армията.

След завършването си Ли се присъединява към Младежката лига на Комунистическата партия, реформистката по онова време стълбица към по-високи постове.

Той се издига в Младежката лига, след като завършва магистратура по право и после получава докторска степен по икономика под ръководството на проф. Ли Инин, виден защитник на пазарните реформи.

Политическият опит на Ли в бедната и размирна провинция Хънан в централната част на Китай е помрачен от обвинения в принудителни действия след СПИН скандал. Той също така беше партиен ръководител в провинция Ляонин, като се стремеше да привлече инвестиции и да я превърне в модерен индустриален център.

Негов покровител беше Ху Дзинтао, бивш президент от политическа фракция, основана около Младежката лига. След като Си стана партиен ръководител през 2012 г., той предприе стъпки за разформироването на тази фракция.

Ли има съпруга, Чън Хун, която е преподавател по английски език, и дъщеря.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Jorkata
преди 6 месеца
Знае ли се какъв чай е пил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още