IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще подкрепи реформите в страните от Западните Балкани с 6 млрд. евро

Новият план на съюза за растеж на региона ще включва отварянето на общия му пазар към страните от Западните Балкани

10:48 | 31.10.23 г.
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: EPA/БГНЕС
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: EPA/БГНЕС

Европейският съюз планира да помогне на страните от Западните Балкани да продължат необходимите реформи за интегриране с богатия блок с инвестиция на стойност 6 млрд. евро, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Скопие в понеделник, цитирана от Ройтерс.

Северна Македония, Албания, Косово, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина трябва да се възползват от благоприятната възможност за разширяване на ЕС и да работят за уеднаквяване на стандартите си с тези на блока, каза Фон дер Лайен.

Тя допълни, че новият план на ЕС за растеж на региона ще включва отварянето на общия му пазар към страните от Западните Балкани в области като свободно движение на стоки и услуги, транспорт и енергия. Той също така призовава страните да отворят общ регионален пазар и да осъществят необходимите реформи за тази цел.

Северна Македония, например, трябва да реформира бизнес средата си, да създаде ефективна държавна администрация, да има стабилни публични финанси и да подобри борбата с корупцията. Тя също така трябва да промени конституцията си, като признае българите за малцинство, както поиска България, за да позволи на страната да се присъедини към ЕС.

„Тези реформи ще дойдат с инвестиция“, каза Фон дер Лайен по време на пресконференция с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски в началото на обиколката ѝ в Западните Балкани.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС е готов да започне да изплаща 100 млн. евро под формата на микрофинансова подкрепа, но „трябва да направим повече, трябва да сближим нашите икономики“, тъй като доходите в страните от Западните Балкани съставляват около 42% от средните доходи в ЕС, коментира председателят на ЕК.

„Това, което целим да постигнем заедно, е да удвоим вашата икономика в рамките на следващото десетилетие“, допълни тя.

По-късно Фон дер Лайен посети Косово, където призова страната да предостави по-голяма автономия на сръбското малцинство, съставляващо около 5% от населението, като създаде асоциация на общините, която ще ги обслужва.

Тя допълни, че нормализирането на отношенията със Сърбия и най-вече създаването на асоциацията „е от ключово значение и, разбира се, ще отвори вратата за достъп до Плана за растеж [Пакета от помощи на ЕС]“.

Страните от Западните Балкани получиха обещание за членство в ЕС преди години, но процесът по присъединяване в региона се забави, главно заради нежеланието на някои от 27-те страни членки на блока за приемане на нови държави и липсата на реформи в региона.

Сърбия и Черна гора бяха първите в региона, които започнаха преговори за присъединяване към ЕС, а Албания и Северна Македония започнаха разговори с Брюксел миналата година. Босна и Косово все още изостават много в процеса от съседните си страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още