IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна систематично унищожава цели на военноморските сили на Русия в Крим

Системи за ПВО ще променят хода на военните действия, заяви украинският президент в интервю за NBC

08:21 | 06.11.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През зимните месеци, когато се очаква забавяне на бойните действия, Украйна ще извършва масирани обстрели над окупираните територии, става ясно от интервю на ръководителят на ракетните войски ген. Серхий Баранов пред The Independent. Очакват се широкомащабни удари с дронове на руски цели, включително и над Крим.

Ударите към Крим вече започват да се активизират. На 4 ноември ракети поразиха кораборемонтния завод "Залив" в Керч, на окупирания полуостров. При удара е повреден един от строящите се кораби - ракетоносеца "Аксолд", сочат спътникови снимки. Корабът е бил почти напълно готов - през декември е трябвало да бъде пуснат по вода, сочат данните на украинските военни. Според съобщение на Министерството на отбраната на Русия при атаката са свалени 13-15 ракети, но две са попаднали в съоръженията на завода.

Това е вторият кораборемонтен завод в Крим, атакуван от украинците, отбелязва Институтът за изучаване на войната (ISW). От сателитните данни не може да се оцени дали той ще преустанови работата си или не. През септември Украйна порази кораборемонтен завод в Севастопол. На окупирания през 2014 година полуостров има още един кораборемонтен завод.

Военните анализатори посочват, че от юни насам украинците систематично нанасят удари по цели на Крим, които да премахнат важността му за военноморските сили на Русия, включително и по щаба на Черноморския флот.

Ударите по Крим целят и да бъдат пресечени логистичните линии, чрез които се снабдява южния фронт.

Според сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за 5 ноември от началото на пълномащабната война Русия е загубила повече от 20 кораба и военни катера, както и една подводница. Един от тях е и флагманът на Черноморския флот - крайцерът "Москва", потопен през април 2022 година.

На този етап нито Украйна, нито Русия официално потвърждават, но местни жители споделят в социалните мрежи информация за голям пожар във военен склад край Мариупол на 5 ноември. "Украйна сейчас" уточнява, че той се намира на повече от 100 километра от фронтовата линия. Има данни за унищожени хеликоптери, които са били на ремонт в базата в този момент.

Интензивността на бойните действия остава висока

През изминалото денонощие има близо 60 директни бойни сблъсъка, сочат данните за 620-я ден от началото на пълномащабната война на Генералния щаб на ВСУ. Това е около средното за последните дни, макар че в събота (4 ноември) те надхвърлиха 80. Под артилерийски  обстрел са повече от 90 населени места в прифронтовите райони.

Най-горещите точки остават напълно разрушената Маринка, Авдиевка и Купянск. След известното раздвижване в събота (4 ноември) в направлението Лиман, през миналия ден руските части отново извършват контрабатарейска работа и няма данни за атаки. Подновяват се боевете край Вербове, Роботине, както и на север от Нестерянка Пятихатки в Запорожката област. Геолокализирани данни показват напредък на украинските военни край Вербове.

Продължава и натискът на украинските военни по левия бряг на р. Днепър. Геолокализирани данни показват напредък на Украйна, завземайки позиции край соларна централа край Пидстепне (на 3 км навътре от реката), както и удържане на позиции в населеното място Кринки. Руски източници отбелязват, че се водят позиционни битки в селото, както и по линията Пишчанивка - Пойма (на около 4 км навътре от реката).

През изминалото денонощие Русия извърши нов масов ракетен обстрел, използвайки две ракети Х-59, една "Искандер - М" и "Оникс", както и две противокорабни ракети Х-31 и 22 бойни дрона. Украинската система за противовъздушна отбрана (ПВО) е свалила двете ракети Х-59 и 15 дрона. Има обаче сериозни щети по пристанищната инфраструктура на Одеса, допълват от ВСУ.

Художествения музей в Одеса пострада тежко от нов масов обстрел над града

За сериозни щети по Художествения музей в Одеса, открит на днешната дата (6 ноември) през  1899 година, съобщават местните власти след поредния масов обстрел над града. Това е втори удар по сградата, построена през 1828 година, за последните три месеца. Русия започна масови атаки над Одеса от края на юли, когато излезе от т.нар. "зърнена сделка", позволяваща на Украйна да изнася зърно през Черно море. Сред основните цели са пристанището, но има удари по гражданска инфраструктура, включително и по най-големия християнски храм в града.

Министерството на отбраната на Русия съобщава и за нанесени поражения върху бойна авиация на летището в Мирхород (Полтавска област), както и за унищожен склад за авиотехника на летището в Днепър през изминалото денонощие.

Има и свален дрон над Брянска област.  Областният управител на Курска област Роман Старовойт пък съобщава за обстрел на населено място в региона, при което е прекъснато електроснабдяването.

Системите за ПВО на фронта ще променят ситуацията

Системи за противовъздушна отбрана (ПВО) на фронтовата линия ще защитят позициите на украинците и те ще тръгнат активно напред, заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за NBC. В него той обясни, че Русия контролира небето - с дронове и самолети, което забавя напредъка.

Към момента Украйна е получила от своите съюзници поне четири системи Patriot, както и още NASAMS, Iris-T и други системи за въздушна отбрана. Украинският държавен глава отчете, че в градовете, в които са разположени, хората се завръщат и икономиката отчита ръст от 5%. Затова и призова за доставки на ПВО, докато Украйна не получи обещаните F-16. Страната се нуждае от системи за борба с дронове, включително и за разузнавателни дронове, и други специфични системи, каза още той.

В последния месец Киев активно работи за получаване на средства за ПВО, които са част от защитния план за зимния период, когато се очакват нови удари по енергийната система. Има постигнати договорки и за "аренда" на такива системи през зимата, както и съвместно им производство на територията на Украйна.

Украйна ще разследва удар срещу военни в Иванофранковск

Украйна ще разследва случилото се на 3 ноември във военен обект в Иванофранковска област, съобщи президентът на Украйна в своето вечерно обръщение за 620-я ден от началото на войната. При ракетен удар с "Искандер" са загинали най-малко 20 души, а над 50 са ранени от 128-а бригада, защитаваща Запорожка област. По данни на военните те са били събрани на церемония по награждаване на изявили се по време на битката.

"Този инцидент можеше да бъде избегнат", коментира Зеленски и допълни, че е получил пълен отчет за случилото се. Неофициално в Украйна се говори, че руските военни са получили данни от информатор за местоположението на военните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 месеца
До: Solar Power еее то вече стана ясно и без теб! .... китайците казаха че ще се бият до последния руснак...и чакат Сибир да се обезлюди зада си го вземат по лесно, а междувременно грабят суровини на безценица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
Solar Power
преди 6 месеца
Относно конфликта той няма да свърши скоро :) Ако не вярвате вижте какво писах миналата година по това време :) Китай и САЩ и дори Индия нямат интерес да свърши бързо.Досещайте се сами защо ... хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
Solar Power
преди 6 месеца
До: Импeраторът: Даже гледах Русия днес в музея е имало таен обект на ЦРУ. Нещо подобно на междузвезден телепортатор.Така са избягали и натовските генерали от Азов :) Хахаххахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
Solar Power
преди 6 месеца
Пазят ги за разпада на руската "кончина" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 5
valentino29
преди 6 месеца
"Фигаро": САЩ искат да представят края на украинския конфликт като инициатива на Киев" , https://x.gd/GRCC6 ."Областният на Запорожието: Украинското контранастъпление приключи" . https://x.gd/wS9pN
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 9
sssaaa
преди 6 месеца
До: zelka007,Фекален напоследък няма вести за безаналоговоте Леопарди от теб? Защо така, пратиха ли ги за ремонт или направо за резервни части?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 6
eoupstnbh
преди 6 месеца
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват------> http://gg.gg/ketobg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 19
zelka007
преди 6 месеца
До: Импeраторът ... аве не можеш да им го отречеш , че са добри ... :))) ... шойгу онзи ден започна да сваля още непристигналите Ф-16 ... нещо като himars и leopard , ама вперьод ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 29
Импeраторът
преди 6 месеца
На пропагандния фронт в Рашистан - Украйна удари военен склад край Мариупол, в който живеят хиляди деца ... в същото време Космическите сили на Рашистан удариха музей в Одеса, в който с криеха натовски генерали и работеше ковид лаборатория ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още