IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Педро Санчес ще търси втори мандат като премиер на Испания тази седмица

Той сключи сделка с каталунските сепаратисти, за да си спечели подкрепата им и да си подсигури мнозинство

15:19 | 13.11.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Педро Санчес ще търси нов мандат като премиер на Испания във вот на доверие в парламента тази седмица, след като сключи сделка с каталунските сепаратисти, за да си спечели подкрепата им и да си подсигури мнозинство, съобщава Bloomberg.

Дебатът ще започне в сряда, заяви председателят на парламента Франчина Арменгол, а законодателите ще гласуват „за“ или „против“ втори мандат на лидера на социалистите на следващия ден.

Очаква се първо партията му да внесе проектозакон, който би предоставил амнистия на стотици каталунски активсти, изправени пред наказателни обвинения заради провалилия се опит за независимост през 2017 г.

Законът, който има подкрепата на мнозинството сред депутатите, но доведе до национални протести, е част от сделка, за да се подсигурят гласовете на седем законодатели от каталунската партия Junts per Catalunya, от които се нуждае Санчес. Споразумението, обявено миналата седмица, цели да сложи край на месеци несигурност след неубедителните резултати от изборите през юли.

Най-известният печеливш от новия закон би бил Карлес Пучдемон – бившия президент на Каталуния, който се укрива от испанските съдилища, откакто се опита и не успя да обяви независимост на региона преди шест години. Засега не са публикувани проекти на закона.

Десетки хиляди хора излязоха на улиците на Испания в неделя, за да протестират срещу планираната амнистия. Прокурори, сили за сигурност, съдии и бизнес групи публикуваха изявления, критикуващи сделката.

Протестите бяха организирани от основната опозиция, дясноцентристката Народна партия, чийто лидер Алберто Нунес Фейхоо преди това не успя да събере достатъчно подкрепа, за да си осигури премиерския пост, отваряйки пътя пред Санчес.

Отделни демонстрации бяха проведени повечето вечери миналата седмица пред централата на социалистите, а крайнодесните националисти също многократно влизаха в сблъсъци с полицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още