IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 1,5 млрд. лв. ще са средствата по програмата за конкурентоспособност през 2024 г.

До края на тази година ще бъдат обвени две мерки за подкрепа и иновации в предприятията

22:45 | 22.11.23 г.
Снимка: Министерство на иновациите и растежа
Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Близо 1,5 млрд. лв. за развитие на българския бизнес ще бъдат насочени по програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) догодина, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

„Това е огромен финансов ресурс, който ще помогне за подобряване на бизнес средата в България и развитието и внедряването на иновации, които да повишат конкурентоспособността на предприятията“, коментира министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

През следващата година ще заработят финансови инструменти на обща стойност 1.2 млрд. лв., които ще се управляват от Фонда на фондовете.

„Чрез този ресурс ще се стимулира развитието на предприемаческата и стартъп екосистема, а това е един от основните ни приоритети. Ще се подкрепят стартиращи компании във всички етапи на развитие – от началната до крайната фаза, както и дейности в областта на дигитализацията. Ще бъдат отворени още инструменти за рисково финансиране, за енергийна и ресурсна ефективност и за кръгова икономика“, каза още Стойчева.

За първи път догодина има опция за смесена подкрепа на фирмите – чрез комбинация от финансови инструменти и грантове. Близо 157 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ ще се отпускат паралелно със средства от гаранционен инструмент – Стартъп фонд и Фонд за високорискови проекти за дигитализация. По същия начин ще се изпълнява и процедурата за въвеждане на технологии в областта на Индустрия 4.0. Тя ще е с бюджет 101.7 млн. лв., като грантовете ще се дават заедно с дългови инструменти. Очаква се мярката да започне да се прилага в края на 2024 г.

Очаква се другата процедура по програмата за конкурентоспособност се да бъде обявена през април. Тя ще е с бюджет 24 млн. лв., които ще се използват за защита на права по индустриалната собственост на компаниите.

Предстои до края на тази година да бъдат обявени още две процедури. Първата е за подкрепа на семейните дружества, предприятията от творческите индустрии и занаятите. Бюджетът на мярката е 117.5 млн. лв. и е за подобряване на производствения капацитет и пазарното присъствие на предприятията чрез придобиване на инструменти, машини, съоръжения и оборудване. Тя ще бъде обявена през декември. До края на ноември 2023 г. за кандидатстване ще бъде открита и процедурата за разработване на иновации в предприятията. Тя е с бюджет 127 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още