IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се проверяват ли за по-малко от минута камионите на границата?

Ще настояваме за законодателни промени, които ще важат навсякъде в Европа, каза евродепутатът Андрей Новаков

14:37 | 29.11.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Очаква се Европейският парламент да разгледа идеята на евродепутата Андрей Новаков за една минута стандарт за обработка на камиони по границите. Предстои да се разбере дали ще се стигне до решение на проблема с километричните опашки и чакането с часове. Предложението ще бъде разгледано утре.

"Според мен може да се проверяват и за по-малко от една минута, тъй като в момента проверките траят около 3 минути. Става въпрос за европейски камиони, само на европейски граници. Това са границите с Гърция и Румъния. Има електронна система, която може да разпознае номерата на автомобилите, още преди да са дошли на границата", заяви евродепутатът Андрей Новаков в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Беше успех, че въобще бе допуснато да се изслуша това становище. Имаме надежда, че ще бъдем допуснати и за резолюция на целия Европарламент и в пленарна зала плюс дебат, след който ще настояваме за законодателни промени и проверки от Европейската комисия на място на границите", коментира Новаков. 

По думите му това ще бъде регламент, който ще се прилага навсякъде в Европа, тъй като подобни опашки има и в Словения, и в Хърватия. 

"По този начин гарантираме, че дори и на границата между Бавария и Австрия няма да има опашки. Всеки камион губи по 200 евро на своя собственик, докато чака", добави евродепутатът.

Според него много шофьори напускат работа, защото не им се чака по границите.

"В момента получаваме сигнали, че има два дни опашки на Дунав мост на Русе. Отиваме на проверка и опашката започва да се стопява незабавно. Изведнъж започват всички да работят нормално. Има нужда от по-голям синхрон между всички институции, които са там", обясни Новаков.

Той отбеляза, че се надява в рамките на този мандат Европейският парламент да се произнесе и до лятото част от опашките да бъдат облекчени. Новаков е на мнение, че това ще стане, ако Европейската комисия изпрати хора на проверка.

"Не очаквам всички да прегърнат идеята, особено когато е свързана със санкции. Имаме техническа възможност, въпрос на желание е", твърди Новаков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още