IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на Конгреса сключиха сделка за федерален бюджет за 2024 г. от 1,6 трлн. долара

Сделката открива пътя за приемане на всички отделни законопроекти за разходите за годината, за да се предотврати блокиране на федералното правителство

08:53 | 08.01.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лидерите в Конгреса на САЩ постигнаха двупартийна сделка за определяне на ниво на федералните разходи от 1,6 трлн. долара за годината, макар че тя бързо предизвика критики от някои консерватори и не е ясно дали конгресмените ще успеят бързо да прокарат законодателството, за да предотвратят спиране на работата на федералното правителство, предава Wall Street Journal.

Камарата на представителите и Сенатът имат по-малко от две седмици, за да изработят законопроектите за финансиране на правителството, тъй като няколко федерални агенции може да останат без пари по-късно този месец, а останалите да ги последват през февруари. Това е трудна задача за Конгреса, който не успява да прокара важни закони навреме.

Сделката оставя неразрешени някои ключови битки и може да предизвика още търкания между председателя на Конгреса Майк Джонсън и консервативното му крило, което има огромно влияние заради малкото мнозинство на Републиканската партия и на няколко пъти е проваляло законопроекти в камарата. Някои републиканци в Камарата на представителите планират да се борят за вид разпоредби, които се добавят към основните закони и могат да бъдат използвани за прокарване на консервативни социални политики.

Джонсън заяви, че сделката включва „трудно извоювани отстъпки“ от демократите, включително за спиране на неизползвани пандемични помощи. Но общото ниво на разходите все още е над нивата, които някои консерватори искаха. „Тези крайни нива на разходите няма да задоволят всички и те не намаляват разходите толкова, колкото бихме искали“, коментира Джонсън.

„Това е пълен провал“, заяви в социалните мрежи ултраконсервативната фракция Freedom Caucus, включваща около 30 републиканци, след съобщението за сделката.

Сделката за фискалната 2024 г. е постигната след месеци на разногласия за тавана на разходите, който първоначално беше определен на 1,59 трлн. долара в преговори с президента Джо Байдън миналата пролет. Членове на доминираната от републиканците Камара на представителите настояваха за по-нисък таван и големи съкращения на разходите, а ръководеният от демократите Сенат искаше увеличаване на разходите. Спорът спря напредъка по приемането на законопроекти за годишните разходи, наложи краткосрочни удължавания и накара бунтовници в Републиканската партия да отстранят тогавашния председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Новата цифра е близо до нивото от пролетта. В отделно съобщение в неделя Джонсън и демократите в Сената заявиха, че нивата на разходите за отбрана ще достигнат 886 млрд. долара през текущата фискална година, която започна на 1 октомври. Федералните агенции работят с пари, които им бяха отпуснати при предишни две удължавания. И двете страни определиха споразумението като голяма стъпка напред, но Конгресът ще има затруднения да приеме новите закони преди наближаващи крайни срокове през идните седмици.

Сделката ще намали с 20 млрд. долара финансирането на Федералната данъчна служба в САЩ (IRS), която получи 80 млрд. долара в знаковия Закон за намаляване на инфлацията на Байдън до голяма степен, за да проверява богати хора и корпорации.

Но Джонсън все пак може да посочи някои победи на републиканците относно разходите. Сделката минимизира дългогодишна маневра за генериране на спестявания на хартия, като отменя някои задължителни разходи и след това включване на спестяванията към неосновни разходи.

Камарата на представителите и Сенатът ще трябва да финализират всички 12 законопроекта за разходите за федерални агенции за фискалната година, която започна на 1 октомври. Парите ще продължат да текат към агенциите чрез одобрени от Конгреса удължавания на сроковете, последното от които има две крайни дати.

Парите спират след 19 януари за агенции като американското министерство на земеделието, на транспорта, на жилищата и градското планиране, а финансирането на останалите институции ще приключи след 2 февруари. Спиране на работата на правителството ще доведе и до спиране на заплащането за федерални служители и за армията и ще замрази неосновни дейности.

Преди съобщението в неделя конгресмените не можеха да финализират отделни законопроекти без цифра на общите разходи. Съветник в конгреса заяви, че приемането на отделните законопроекти за разходите без споразумение за общите разходи щяло да бъде като да купите кола, без да знаете годишната си заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 5
sssaaa
преди 4 месеца
Как така ще сами да се фалират? Първо то няма как да стане на този етап с такава мощна налична печатница, като ФЕД. Винаги си приемати увеличават бюджета и тавана свързан с него в последния момент за да покажат колко са Демократични, а всъщност обезценяването на $ се поема от всички държави, поради факта, че $ все още е резервна валута. Неговият предизвестен край в дългосрочен план е ясено, но до кога точно ще продължи не е ясно. За това и са военните конфликти, за да оправдаят харчовете си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още