IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоби за над 1,3 млн. лв. са платени през е-системата на МЕУ за месец

Над 17 хиляди са платените, но невръчени електронни фишове и наказателни постановления през системата „е-Плащане“ на МЕУ

11:14 | 23.01.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Над 17 хиляди са платените, но невръчени електронни фишове и наказателни постановления през системата за е-плащания на Министерство на електронното управление от средата на месец декември миналата година до момента, съобщават от пресцентъра на ведомството. Събраната сума е на стойност над 1,3 млн. лв. Най-високата глоба, платена през системата на МЕУ, е на стойност 1760 лв. с включена отстъпка (2200 лв. без отстъпката от 30%, която се предоставя, ако задължението е погасено до 14 дни след неговото връчване).

Възможността за плащане на фишовете през е-системата е налична от 27 октомври 2023 г., като до момента са изпратени близо 205 хил. известия за невръчени глоби по телефона (чрез SMS или Viber). За същия период, по електронна поща, през системата са изпратени над 88 хил. известия. Над 90% от нарушенията са за превишена скорост.

В съобщенията по Viber и електронна поща се съдържа информация за регистрираното нарушение, като се предоставя и възможност за директно заплащане на задължението. То е възможно и без потребителят да има регистриран профил в системата, като не е нужна и идентификация чрез електронен подпис, персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или НОИ. При получаване на SMS гражданите могат да направят проверка за задължения в портала за електронни услуги на МВР и да платят.

Близо 41 хил. глоби са връчени по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване на МЕУ. За регистрираните потребители е налична възможност за получаване на самия документ – електронен фиш или наказателно постановление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още