IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК съди България и още пет страни от ЕС заради плановете за управление на речните басейни

Комисията започва още две процедури срещу страната ни - заради процесуалните гаранции за деца и сигурността на газовите доставки

16:10 | 07.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) ще съди България, заедно с Ирландия, Исландия, Малта, Португалия и Словакия, в Съда на Европейския съюз (ЕС) заради липсата на ревизии на плановете за управление на речните басейни. Това се посочва в съобщение на ЕК за новите наказателни процедури, стартирани през февруари. Информацията е публикувана от пресслужбата на Комисията.

Съдебното дело е последният етап от наказателната процедура, след като страната ни не е предприела мерки, когато ЕК я е уведомила за пропуските в предходните два етапа – през февруари 2023 г. и чрез мотивирано становище през септември 2023 г.

ЕК открива още две процедури срещу България – едната е заради транспонирането на правилата за процесуалните гаранции за деца в наказателни производства, а другата е заради несъответствие с европейските регулации за доставки на природен газ.

Съдебно дело срещу България и още пет държави от ЕС

ЕК сезира България, Ирландия, Исландия, Малта, Португалия и Словакия пред Съда на ЕС, защото не са финализирали преразглеждането на плановете си за управление на речните басейни, както се изисква съгласно Рамковата директива за водите, и плановете за управление на риска от наводнения, както се изисква съгласно Директивата за наводненията.

Рамковата директива за водите се фокусира върху осигуряването на добро качествено и количествено здраве на европейските водни тела, като реки и езера. Тя има за цел да намали и премахне замърсяванията, както и да гарантира, че има достатъчно вода за поддържане едновременно на нуждите на човека и природата.

Това е съществена част от Европейската зелена сделка, необходима за постигане на целите, свързани с изменението на климата, и намаляване на замърсяването, посочва се в съобщението на ЕК.

Комисията подчертава, че шестте държави все още не изпълняват задълженията си по една или по двете директиви и усилията на властите до момента са недостатъчни.

Първи етап от процедурата заради процесуалните гаранции за деца

На България е изпратено допълнително официално уведомително писмо (INFR(2019)0164) за неизпълнение на пълно транспониране в националното право на Директивата относно процесуалните гаранции за деца, които са заподозрени или обвиняеми в наказателно производство.

Процедура заради същата директива е стартирана и срещу Португалия, като на страната е изпратено уведомително писмо.

Директивата относно процесуалните гаранции за деца в наказателни производства е част от всеобхватната стратегия на ЕС за гарантиране на общи минимални стандарти за справедлив процес, права на заподозрените и обвиняемите лица в целия ЕС. Директивата гарантира ключови права за децата в наказателното производство, като например правото на индивидуална оценка, на специфично отношение в случай на лишаване от свобода (като отделяне от възрастни задържани и достъп до обучение и образование) и да бъдат придружени от родител или настойник по време на производството.

България не е транспонирала изискванията на директивата по отношение на дефинициите на ключови изисквания: право на информация, право носителят на родителската отговорност да бъде информиран за правата на детето, право на индивидуална оценка и право на медицински преглед.

Страната ни разполага с два месеца, за да предприеме мерки и да отстрани пропуските.

Първи етап на процедурата заради сигурността на газовите доставки

От ЕК официално са изпратили уведомително писмо до България за неспазване на задълженията за съобщаване на определена информация на Комисията, определени в Регламента на ЕС за гарантиране на сигурността на газовите доставки.

Съгласно регламента страните членки на блока са задължени да създадат план за превантивни действия с мерки за отстраняване или смекчаване на установените рискове за доставките на газ и авариен план с мерки за отстраняване или смекчаване на въздействието от прекъсване на доставките на газ.

Тези планове се актуализират, оповестяват публично и се съобщават на Комисията на всеки четири години. Първата актуализация трябваше да бъде на 1 март 2023 г. Към днешна дата обаче България все още не е нотифицирала своя актуализиран План за превантивни действия и План за спешни случаи.

Страната ни има два месеца да отговори на писмото. Ако не го направи и не предприеме коригиращи мерки, ще се премине към втория етап на процедурата – изпращането на мотивирано становище.

Стартирани процедури през февруари

В сферата на околната среда ЕК е поискала от Полша и Португалия коректно да въведат в националните си законодателства Рамковата директива за отпадъците, от Естония – да подобри правилата си за индустриалните отпадни води, от Ирландия – да изпълни Директивата за градските отпадъчни води, от Полша и Австрия – да транспонира напълно законодателството за индустриалните емисии, от Италия – да приложи Директивата за местообитанията и да спазва правилата за лова, от Нидерландия и Словакия - да осигурят широк достъп до правосъдие по въпроси, свързани с околната среда, от Франция – да се съобрази с решение на Съда на ЕС за качеството на въздуха, от Румъния - да затвори и рехабилитира незаконните сметища, както и от Дания, Гърция, Хърватия и Малта – да защитят морските си води.

ЕК дава Испания на съд заради неприлагане на изискванията за управление на отпадъците. Според Комисията в страната съществуват поне 195 незаконни сметища. Първият етап на тази процедура ЕК е започнала през декември 2015 г., а мотивираното становище е от ноември 2018 г.

Португалия е дадена на съд заради неизпълнение на предишно решение относно опазването на зоните от Натура 2000. Това е второ сезиране на съда по същата процедура, като Португалия не е изпълнила и първото съдебно решение.

По отношение на вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средни предприятия наказателна процедури започват срещу Хърватия, а по отношение на миграцията, вътрешните работи и съюза за сигурност – срещу Естония, Ирландия, Люксембург, Полша и Португалия във връзка със задължението за разпространение на терористично съдържание.

ЕК започва съдебни дела срещу Белгия и Люксембург заради непълно транспониране на достъпа до адвокат и комуникации при арест.

Гърция е призована да премахне освобождаването от акциз за безмитните магазини на сухопътните граници с държави извън ЕС, както и Германия да спазва правилата на ЕС за ДДС по отношение на услугите за частно обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още